Erik Bojničan Rôzne

Perzeidy nad Hlohovcom objektívom fotografa Matúša: Trik ako na to vnútri, FOTO

Najromantickejšia noc v roku. Aj tak sa zvykne nazývať maximum meteorického roja Perzeidy. Ak sa vám nepodarilo nájsť si čas, môžete si jej čaro vychutnať prostredníctvom fotografií Matúša Lošonského.

Ilustračný obrázok k článku Perzeidy nad Hlohovcom objektívom fotografa Matúša: Trik ako na to vnútri, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Desiatky padajúcich hviezd. Takéto úchvatné divadlo, nám pripravil meteorický roj Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca. Tie majú v týchto dňoch svoje maximom. Hlohovecký fotograf Matúš Lošonský si toto divadlo taktiež nenechal ujsť a so svojimi kamarátmi Tomášom, Michalom a Zdenom sa podľa jeho slov vybrali prevetrať fotoaparáty. Vďaka tomu si ho môžu vychutnať aj tí, ktorí ho počas hlavného maxima nestihli.

„11. augusta o 23:00 sme vybehli neďaleko Hlohovca, kde nie je také silné svetelné znečistenie oblohy a pokúšali sa nasnímať pekný padajúci meteorit,“ hovorí fotograf.

Okolo polnoci sa to podľa Matúša rozbehlo a bolo vidieť, za 2,5h čo sledovali, asi 50 meteorov. „No aj keď sa podarili zachytiť vytvorili veľmi slabo viditeľnú stopu na snímači – teda prakticky ani vidieť neboli. Našťastie padlo cca 4–5 takých, ktoré fotoaparát zachytil pekne,“ pokračuje fotograf, ktorému sa podľa jeho slov podarilo zachytiť 3 ale 2 boli na okraji snímku a iba jeden sa mu podaril zachytiť ako plánoval

„K foteniu sme samozrejme potrebovali pevný statív, svetelný širokoúhly objektív a káblovú spúšť. Snímal som od 20–30s na jeden obrázok. Keďže sme pracujúci, museli sme okolo pol jednej až druhej končiť a ísť sa vyspať,“ prezrádza fotograf.

Pre tých, ktorí by si chceli vychutnať Perzeidy naživo ešte tak môžu urobiť napriek tomu, že hlavné maximum je za nami. Vesmírne divadlo totiž bude pozorovateľné ešte niekoľko dní.

Pri tejto príležitosti môžete napríklad využiť možnosť, ktorú ponúka Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci.

Mohlo by vás zaujímať:

Fotograf, ktorý cvaká nefalšovanú krásu: Matúš prezradil, kde v okolí Hlohovca si prídete na svoje!

Hlohovský fotograf Matúš Lošonský: Na týchto miestach fotím zaľúbencov najradšej!

Foto: matuslosonsky.sk

Perzeidy nad Hlohovcom prostredníctvom objektívu fotografa Matúša Lošonského
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM