Erik Bojničan Rôzne

Mladí Hlohovčania sa rozhodli vzdať pohodlia domova, odchod do Afriky: Vybrali si boj s krásnym poslaním!

Matúš (27) a Matej (27) z Hlohovca sú bežní mladí ľudia. Zvolili si sa však vzdať na celé mesiace pohodlia domova a odísť do ďalekej Afriky. Dvojica mladíkov sa totiž rozhodla pomôcť v boji s krásnym poslaním.

Ilustračný obrázok k článku Mladí Hlohovčania sa rozhodli vzdať pohodlia domova, odchod do Afriky: Vybrali si boj s krásnym poslaním!
Zdroj: Matej Kmeť / Matúš Jankankovič

Mladí Hlohovčania chcú ako dobrovoľníci pomôcť v ďalekom Kongu v boji za záchranu slonov. Matúš Jankovič a Matej Kmeť sa tak vzdajú na celé tri mesiace pohodlia domova a čaká ich cesta do exotickej Afriky.

Tam sa stanú dobrovoľníkmi v neziskovej organizácii Save Elephants, ktorá sa usiluje o rozšírenie povedomia o situácii pralesných slonov, ktoré sú na červenom zozname ohrozených druhov. Ich cieľom je pomoc pri záchrane slonov a čaká ich natáčanie dokumentu o práci aktivistu Arthura Sniegona, vedúcej osobnosti neziskovej organizácie.

Neváhali dlho

Ako mladí Hlohovčania prezradili, ochranu slonov si nevybrali náhodou. „Začiatočným impulzom bola reportáž v televízií, kde som videl Arthura rozprávať o jeho aktivitách v centrálnej Afrike,“ hovorí Jankovič, ktorého podľa jeho slov ovládli silné osobné pohnútky pomôcť aj prostredníctvom spoločnosti, v ktorej vtedy pracoval.

Jankovič vysvetlil, že po komunikácii so Sniegonom sa rozhodol ísť mu pomôcť priamo do Afriky. „S touto myšlienkou som sa pohrával už od chvíle, ako som osobne spoznal Arthura, no chýbal mi ten správny impulz! Keď už som bol o svojom pláne 100% presvedčený, oslovil som najlepšieho kamaráta Mateja Kmeťa, či sa nechce ku mne pridať,“ nadšene hovorí.

Misiu chcú zaznamenať

„Mojím plánom totižto hneď od začiatku bolo túto misiu zaznamenať aj v rámci krátkeho dokumentu a viacerých čiastkových mediálnych výstupov, ktorých úlohou bude motivovať široké publikum k aktívnej, alebo pasívnej podpore organizácie Save Elephants,“ vysvetlil Jankovič. Dokument má zvýšiť záujem o ochranu slonov v boji proti pytliakom a obchodu so slonovinou, ktorý je nelegálny.

K Jankovičovi sa pridal jeho najlepší kamarát Matej Kmeť, ktorý sa pre myšlienku ihneď zapálil a spoločne jej začali venovať všetok svoj voľný čas. Kmeť má s cestovaním bohaté skúsenosti. Prečítať si o jeho zážitkoch môžete v článku: Matej zakúsil prácu na Novom Zélande: Dávali mi pocítiť, že som migrant z východnej Európy s divným menom

Ako ďalej povedali, nápad natočiť dokument o slonoch a pytliactve sa zrodil len začiatkom tohto roku, odkedy sa podarilo spraviť kus práce. Mladí Hlohovčania na dobrodružnú cestu vyrazia už o pár dní a to 23. mája.

Môže vás zaujímať:

Hlohovský fotograf Matej o svojom remesle: Cestovanie je pre mňa najväčšia inšpirácia

Silvia (36) je činná v Hlohovci a to naozaj zaujímavo: Z ostrieľanej bojovníčky učiteľka jogy

Zaspomínajte si s nami: Amfiteáter v Hlohovci bol vychýrený široko-ďaleko, napokon čelil smutnému osudu

Mladí Hlohovčania miera do Afriky pomôcť v boji za záchranu slonov
3
Galéria
Zdroj: Matej Kmeť / Matúš Jankankovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM