Erik Bojničan Rôzne

Idete mestom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú hlohovské múry

Po uliciach nášho mesta chodíme dennodenne, no málokedy je čas na chvíľu zastaviť a poobzerať sa po okolí. Aké zaujímavosti skrývajú hlohovské múry?

Ilustračný obrázok k článku Idete mestom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú hlohovské múry
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Hlohovčanovi na ne málokedy padne zrak, no ukrývajú veľa zaujímavostí. Na prvý pohľad obyčajné múry budov v našom meste ukrývajú mnohé spomienky. Či už sa jedná o dôležité udalosti, osobnosti či iné zaujímavosti, Hlohovec sa má čím pochváliť. Nechajte sa na chvíľu vtiahnuť na potulky našim mestom a poodhalte, čo ukrývajú niektoré z pamätných tabúľ v Hlohovci.

Prečítajte si: DÁTUMY, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Viete kedy prišiel do Hlohovca prvý vlak, či kedy sa tu začalo variť pivo?

Revolučné roky

Medzi najvýznamnejšie udalosti v histórii Slovenska patria určite revolučné roky 1848 – 1849, ktoré neobišli ani naše mesto. S ním sú späté osobnosti Viliam Šulek a Karol Holuby, ktorí zohrali v tomto období významnú úlohu a práve ich pripomína pamätná tabuľa na budove mestskej knižnice. Šulek a Holuby sa pridali k Slovenskému povstaniu, ktoré bojovalo za národné práva Slovákov v rámci Rakúskej monarchie a Uhorského kráľovstva, čo sa im však stalo osudným.

Šulek aj Holuby boli uväznení v našom meste a ako buriči a účastníci Slovenského povstania si vypočuli rovnaký rozsudok smrti. Obaja boli v našom meste popravení v októbri 1848, na mieste ich posledného odpočinku stojí v dnešnej dobe pamätník a ich dôležitú úlohu v revolučných rokoch pripomína spomínaná pamätná tabuľa.

Prečítajte si: Slzavé údolie v Hlohovci, ktoré bolo svedkom hrozných pohrôm: Viete, kde sa nachádzalo?

Významný rodák

Nemenej významnou udalosťou v histórii našej krajiny bolo podpísanie Pittsburskej dohody z roku 1918, ktorá schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte. Pamätná tabuľa s textom Pittsburskej dohody sa nachádza aj v našom meste, konkrétne na budove bývalého farského úradu na Podzámskej ulici.

Dôvodom je, že pod tento významný dokument sa podpísal dekan a hlohovský rodák Pavel Šiška. Šiška sa aktívne zapojil do odboja Čechov a Slovákov proti Rakúsko-Uhorsku po vypuknutí Prvej svetovej vojny a zastával významnú úlohu podpredsedu Slovenskej lige v Amerike

Prečítajte si: Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Hlohovčania pyšní

Rôznym významným udalostiam, osobnostiam a zaujímavostiam, ktoré ukrývajú pamätné tabule v meste sa budeme venovať v ďalších článkoch. Zaujalo vás v na potulkách mestom niečo, o čom by ste sa chceli dozvedieť viac? Napíšte nám na hlohovec@global24.sk.

Foto: ilustračné

Fotogaléria: Keď hlohovské múry rozprávajú svoje príbehy
3
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM