Erik Bojničan Rôzne

Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Hlohovčania pyšní

Urobili mestu reklamu, aká je na nezaplatenie. Reč je o hereckých talentoch, ktoré sú späté s Hlohovcom. Vybrali sme päť mien, ktoré nášmu mestu urobili či ešte stále robia dobré meno.

Ilustračný obrázok k článku Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Hlohovčania pyšní
Zdroj: TASR

Hlohovcu dobré meno robia aj herci. Svojim talentom dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť. Vybrali sme pre vás z nich presne päť takýchto hereckých osobností.

Viera Strnisková

Jedným z nich bola aj Viera Strnisková, ktorá sa narodila 30. október 1929 práve v našom meste. Študovala na Filozofickej fakulte, neskôr na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V osemnástich rokoch začala účinkovať na Novej scéne v Bratislave (1948–1950). Potom hrala v Mestskom divadle v Kolíne (1950–1951), v Divadle Jozefa Gregora-Tajovského vo Zvolene (1953–1957) a v Nitre (1957–1962). V rokoch 1962 – 2004 v Slovenskom národnom divadle. Po roku 1989 účinkovala tiež v Spišskom divadle v Spišskej Novej Vsi. Významná bola aj jej recitačná, rozhlasová a dabingová činnosť. Bola dva krát vydatá, jej druhým manželom bol režisér Pavol Haspra. Jej dcéra Jana Strnisková sa stala tiež herečkou.

Otto Lackovič

Ďalším z rodených Hlohovčanov, ktorí sa veľkými písmenami zapísali do slovenskej kinematografie bol Otto Lackovič. Divadelný a filmový herec pôsobil v divadlách v Nitre, Michalovciach, Prešove a Žiline. Od roku 1955 hral v pražskom Divadle satiry, ktoré neskôr (1958) Jan Werich premenoval na Divadlo ABC; od roku 1962 zostal členom súboru Mestských divadiel pražských. Za svoju kariéru má na konte desiatky rolí. Mnohí si ho doteraz pamätajú z kultového filmu. Trhala fialky dinamitem, kde stvárnil prezidenta festivalu „Děti jedné planety“ Deža či zo seriálov akým bolo napríklad 30 prípadov majora Zemana alebo v nestarnúcej klasike Nevera po Slovensky Juraja Jakubuiska. Ako herec vynikal Lackovič svojim zmyslom pre humor, karikatúru a nadsádzku.

Ivan Letko

Významného slovenského herca Ivana Letka spájajú s našim mestom jeho študentské časy, ktoré strávil na hlohoveckom gymnáziu. Z Hlohovca jeho cesta viedla na Vysokú školu múzických umení do Bratislavy, kde absolvoval herectvo. Ivan Letko absolvoval veľké množstvo úloh vo filmoch, seriáloch rozhlase či dabingu. Inscenácia Živý bič z roku 1966, v ktorej účinkoval sa stala legendou. Možno ste nevedeli, že Ivana Letka je možné počuť v mnohých slovenských domácnostiach v období Vianoc. Svoj hlas totižto prepožičal Babe jage v kultovej rozprávke Mrázik. Herečkou sa stala aj jeho dcéra Hana Gajdošová-Letková.

Vladislav Müller

S našim mestom je spätý aj život ďalšieho významného herca Vladislava Müllera, ktorému sa v Hlohovci v roku 1960 narodil syn, ktorým nie je nik iný ako spevák Richard Müller. V rokoch 1954 – 1956 a 1956 – 1966 bol členom Krajského divadla v Nitre. Vojenčinu vykonával ako herec Armádneho divadla v Martine (1956 – 1958). V rokoch 1966 – 1990 bol členom činohry Novej scény v Bratislave. V divadle vytvoril desiatky výrazných charakterových postáv vážneho a komediálneho charakteru. Popri divadelnej činnosti sa od začiatku 60. rokov. 20. stor. uplatnil výrazným spôsobom v českom a slovenskom filme, televízii, rozhlase a dabingu. Významné herecké príležitosti mu poskytla televízia vo filmoch (napr. Bašta – 1969, Americká tragédia – 1977, Chlap prezývaný Brumteles – 1982) a v seriáloch Straty a nálezy (1975), Louis Pasteur (1979) či Přátelé zeleného údolí (1979).

Jozef Adamovič

Herec Jozef Adamovič sa do Hlohovca koncom štyridsiatych rokov presťahoval z neďalekej Trnavy a podobne ako Ivan Letko v našom meste absolvoval strednú školu. V roku 1960 absolvoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V tom istom roku sa stal členom činohry Slovenského národného divadla, v ktorom pôsobil až do roku 1991. Spočiatku stvárňoval romantické postavy, neskôr mali jeho role skôr realistický až tragický charakter. V sedemdesiatych rokoch získal významnú úlohu v seriály Vivat Beňovský, kde si zahral kráľa Madagaskaru Mórica Beňovského. V tejto krajine prebiehalo aj natáčanie, čo bolo na tú dobu pomerne nezvyčajné. Mnohí si Adamoviča pamätajú aj aj kráľa Leopolda z rozprávky Šípová Ruženka. Jeho manželkou bola slovenská herečka Božidara Turzonovová. Zomrel 2. augusta 2013 po dlhodobejších zdravotných ťažkostiach.

Môže vás zaujímať:

Talenty, ktoré preslávili naše mesto široko-ďaleko: 5 mien, na ktoré môžu byť Hlohovčania pyšní

História kina v našom meste: Viete, na čo chodili Hlohovčania pred viac ako 100 rokmi?

DÁTUMY, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Viete kedy prišiel do Hlohovca prvý vlak, či kedy sa tu začalo variť pivo?

zdroj: wikipedia/tas­r/Dnes24

foto: ilustračné

Herci spätí s Hlohovcom: Aj na týchto môžeme byť pyšní
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM