Erik Bojničan Samospráva

Novinka zo zastupiteľstva: Poslanci rozhodli o obmedzení používania pyrotechniky

Zábavná pyrotechnika je pre niekoho vítaným spestrením osláv, no iní ju vyslovenie neznášajú. Hlohovskí poslanci rozhodli o obmedzení jej používania.

Ilustračný obrázok k článku Novinka zo zastupiteľstva: Poslanci rozhodli o obmedzení používania pyrotechniky
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Návrh na obmedzenie používania štyroch kategórií pyrotechniky v Hlohovci mestskí poslanci schválili. Ide o kategórie F2, F3, P1 a T1. Stalo sa tak na štvrtkovom rokovaní zastupiteľstva. Narábať s pyrotechnikou predmetných kategórií podľa nového nariadenia budeme môcť iba v presne daných hodinách. Jej používanie bude povolené len v časovom úseku od 20.00 h dňa 31. decembra do 02.00 h dňa 1. januára.

Bez výnimiek

Ako sa uvádza v schválenom návrhu nariadenia, zo skúseností Mestskej polície v Hlohovci vyplynulo, že k najčastejšiemu používaniu pyrotechnických výrobkov predmetných kategórií dochádza v časoch od 20.00 h dňa 24. decembra do 01.00 h dňa 25. decembra a od 14.00 h dňa 31. decembra do 02.00 h dňa 1. januára kalendárneho roka.

„Z dôvodu zabezpečenia nerušených a pokojných vianočných sviatkov navrhujeme obmedziť používanie pyrotechnických výrobkov počas celého roka s výnimkou uvedených časových úsekov na Silvestra,“ stojí v návrhu, ktorý napokon hlohovskí poslanci odklepli.

Z úpravy, ktorú mestskí poslanci schválili vyplýva, že používanie pyrotechnických výrobkov predmetných kategórií bude zakázané aj pri oslavách, svadbách a podujatiach rozličného charakteru. „Z tohto zákazu nie je v zmysle zákona možné uplatňovať výnimky formou povolení alebo iných individuálnych správnych aktov,“ stojí ďalej v tomto nariadení.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Nevzťahuje sa na všetky kategórie

Nariadenie schválené poslancami sa nevzťahuje na ohňostrojné práce, pri ktorých sa používajú pyrotechnické výrobky kategórie F4 a ktorých používanie obec nie je oprávnená obmedziť ani zakázať.

Pyrotechnika kategórie F4 je zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje vysoké nebezpečenstvo, ktorú môžu používať len odborne spôsobilé osoby a ktorej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie.

Na vykonávanie ohňostrojných prác sa podľa schváleného návrhu však aplikuje sprísnený zákonom upravený režim. „Tieto práce môžu vykonávať iba dvaja odpaľovači ohňostrojov, ktorí musia spĺňať odbornú spôsobilosť v zmysle zákona. Ohňostrojné práce povoľuje obvodný banský úrad rozhodnutím. Obec v tejto súvislosti iba vydáva písomný súhlas na vykonanie ohňostrojných prác,“ stojí v schválenom dokumente, podľa ktorého tento súhlas obce žiadateľ spolu s ďalšími dokladmi prikladá k žiadosti o povolenie ohňostrojných prác, ktorú predkladá obvodnému banskému úradu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM