Erik Bojničan Rôzne

Práca na zámku ide dobrovoľníkom od ruky: Pozrite, čo všetko stihli a aké sú ďalšie plány! FOTO

Hlohovský zámok otvoril svoje brány dobrovoľníkom, ktorí prišli priložiť ruku k dielu. Čo všetko sa podarilo za ostatné mesiace spraviť a čo sa chystá najbližšie?

Ilustračný obrázok k článku Práca na zámku ide dobrovoľníkom od ruky: Pozrite, čo všetko stihli a aké sú ďalšie plány! FOTO
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 12. septembra sa na zámku v Hlohovci zišli nadšenci, ktorí si nadstavili budíky napriek tomu, že bol víkend. Motivácia bola jasná, konala sa totiž verejná brigáda na hlohovskom zámku.

Slnečné počasie a dobrú náladu bolo na zámku cítiť už od deviatej hodiny ráno, kedy začínala septembrová verejná brigáda. Pracovalo sa predovšetkým na renesančných miestnostiach, na ktoré dostalo OZ Zámok Hlohovec dotáciu od Ministerstva kultúry. Ako prezradila predsedníčka OZ Zámok Hlohovec Jana Kvantová, v práci na renesančných miestnostiach teraz spočíva gro ich činnosti.

„Odstránili sa betónové podlahy a tri priečky, ktoré tam nemali čo robiť. Obnažili sa všetky steny a presne podľa inštrukcií Krajského pamiatkového úradu sa časť stien zaomietala,“ uviedla predsedníčka OZ.

Ďalej sa podľa Kvantovej robí sa elektrina a reštaurátori pracujú na renesančných klenbách. „V druhej miestnosti sa pripravuje klenba, ktorá bude tiež obnovená reštaurátormi. Osadili sme okná s dali sme zamerať dvere, čo bude posledné štádium,“ prezradila predsedníčka OZ. Akonáhle sa podľa Kvantovej obnovia klenby v miestnosti 107 a položí sa podlaha, práca na miestnostiach tým skončí.

Aké sú ďalšie plány?

„Všetko závisí od toho ako bude pripravená zmluva s mestom. Máme zatiaľ v nájme tieto dve renesančné miestnosti, ale rokujeme s primátorom o ďalších. Dohodli sme sa tak, že pripravíme koncepciu zámku, ktorú mu predložíme,“ uzavrela Kvantová.

Pozrite si fotografie z ostatnej verejnej brigády na zámku.

Čítajte tiež:

Ukážte, akí ste lokálpatrioti a koľko toho viete o známej hlohoveckej dominante (kvíz)

Namakané letecké zábery z nášho mesta: VIDEO, ktoré chytí za srdce každého Hlohovčana

FOTO: Septembrová verejná brigáda na zámku v Hlohovci
31
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM