Klaudia Goncalves Kultúra Rôzne Správy

Zvyky a tradície z regiónu: Aj o tom je kniha Márie Balagovej Čriepky spomienok

Občianske združenie Ex Libris Ad Personam Hlohovec v spolupráci s TTSK a Vlastivedným múzeom Hlohovec pozývajú priaznivcov literatúry na slávnostné uvedenie knihy Márie Balagovej Čriepky spomienok.

Ilustračný obrázok k článku Zvyky a tradície z regiónu: Aj o tom je kniha Márie Balagovej Čriepky spomienok
Zdroj: ELAP Hlohovec

Jedným z hlavných cieľov OZ Ex Libris Ad Personam Hlohovec je uchovávať pamiatku na významných Hlohovčanov a osobnosti, ktoré v našom meste pôsobili. Jednou z takých osobností je aj Mária Balagová, ktorá spísala svoje spomienky na život v regióne do knihy Čriepky spomienok.

Slávnostný krst knihy sa uskutoční v nedeľu, 9. decembra 2018 o 15:00 hod. v refektári Vlastivedného múzea v Hlohovci.

Mária Balagová je významnou osobnosťou Hlohovca v oblasti kultúry. Bola dlhoročnou predsedníčkou mestskej organizácie Únie žien Slovenska, ako členka mestského výboru pracovala v Jednote dôchodcov. Desaťročia spolupracovala s Mestskou knižnicou v Hlohovci pri príprave podujatí na podporu čítania. Je viacnásobnou laureátkou súťaže Vansovej Lomnička.

S občianskym združením EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC spolupracuje pri organizácii medzinárodnej súťaže pre deti EX LIBRIS HLOHOVEC. Pomáha uchovávať tradície našich predkov organizovaním podujatí a publikovaním v regionálnych časopisoch. Tento rok oslávila významné životné jubileum – 80 rokov.

„Spomienkové prózy pani Márie Balagovej boli neoddeliteľnou súčasťou predvianočných čítaní prác regionálnych autorov v hlohovskej knižnici viac ako dve desaťročia. V knihe Čriepky spomienok nájde pozorný čitateľ zvyky a tradície, ktoré sa v minulom storočí viazali k sviatkom v našom regióne, spomienky na to, ako prebiehali žatevné práce či vinobranie a mnoho ďalších príbehov, ktoré autorke do cesty priniesol život,“ uviedla Helena Pekarovičová, predsedníčka OZ Ex Libris Ad Personam Hlohovec.

V sprievodnom programe pri uvedení knihy do života vystúpi Folklórna skupina Šulekovo. Na záver podujatia bude prebiehať autogramiáda s možnosťou zakúpenia si knihy Čriepky spomienok.

Podujatie finančne podporilo Mesto Hlohovec.

Zdroj: ELAP Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM