Správy

Župa hľadala NAJ mladých záchranárov: Sily si zmerala viac ako STOVKA študentov

Súťaž Mladý záchranár trnavskej župy napísala svoj druhý ročník. Svoje zručnosti ukázali zruční a odvážni stredoškoláci.

Ilustračný obrázok k článku Župa hľadala NAJ mladých záchranárov: Sily si zmerala viac ako STOVKA študentov
12
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Tím študentov Arcibiskupského gymnázia biskupa Pavla Jantauscha v Trnave zvíťazil v druhom ročníku súťaže v poskytovaní prvej pomoci s názvom Mladý záchranár trnavskej župy.

Bohatá účasť

Zorganizoval ju Trnavský samosprávny kraj (TTSK) pre študentov gymnázií a stredných odborných škôl. Prihlásilo sa 144 súťažiacich z 24 škôl, informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Podujatie prebiehalo v stredu (22. 6.) v Trnave, jednotlivé stanovištia boli rozmiestnené na viacerých miestach v centre mesta. Na zimnom štadióne riešili súťažiaci alergickú reakciu, krvácajúcu reznú ranu aj dusenie. V záhrade Západoslovenského múzea ukázali schopnosti v podaní pomoci pri popálení a zlomenine predlaktia. V priestoroch Divadla Jána Palárika absolvovali teoretické testy a podali prvú pomoc.

Prečítajte si tiež

Stresové situácie

„Naším cieľom je študentov pripraviť na zvládanie vypätých kritických situácií, keď práve oni môžu prispieť k záchrane ľudského života. Spolupracovali sme so Slovenským Červeným krížom, strednou zdravotníckou školou a Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Trnave,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.

Striebornú pozíciu obsadili študenti Gymnázia Angely Merici v Trnave. Rozhodcovia udelili tretie miesto študentom Gymnázia Ladislava Novomestského v Senici. Študenti zdravotníckych škôl na sa súťaži nezúčastňovali.

„Videli sme výkony zručných a odvážnych stredoškolákov, ktorí dokázali rozhodcom a hlavne sebe, že aj v stresových situáciách dokážu promptne reagovať a sú schopní poskytnúť prvú pomoc. Verím, že aj vďaka takejto popularizačnej akcii zvýšime povedomie o potrebe pomáhať druhým, ale aj o náročnosti a dôležitosti práce zdravotníkov,“ zhodnotil Viskupič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Trnavská župa spoznala najlepších mladých záchranárov
12
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM