Erik Bojničan Samospráva

Zrušenie príspevku pri narodení dieťaťa v Hlohovci: Primátor takto aktuálne reaguje!

Mestskí poslanci na ostatnom zastupiteľstve odhlasovali zrušenie mestského príspevku pri narodení dieťaťa. K téme sa vyjadril primátor. Aký je jeho názor?

Ilustračný obrázok k článku Zrušenie príspevku pri narodení dieťaťa v Hlohovci: Primátor takto aktuálne reaguje!
Zdroj: TASR

Príspevok pri narodení dieťaťa, ktorý bol v Hlohovci schválený ešte v roku 2007 poslanci na ostatnom zastupiteľstve zrušili.

„Máme za to, že poskytovanie príspevku pri narodení dieťaťa mestom vzhľadom na súčasnú výšku štátneho príspevku nie je opodstatnené a neplní svoj účel. Z tohto dôvodu navrhujeme zrušiť jeho poskytovanie a to s účinnosťou od 15.12.2015 s tým, že finančná podpora bude poskytnutá podľa týchto Zásad do konca roka 2015 tým žiadateľom, ktorí doručia svoje žiadosti Mestu Hlohovec do 14.12.2015,“ stojí v dokumente schválenom poslancami.

Mesto uvádza, že dôvodom na prijatie týchto Zásad v roku 2007 bola najmä finančná podpora mladých rodín resp. jednotlivcov pri narodení dieťaťa, ktoré je spojené so zvýšenými výdavkami na starostlivosť o dieťa. Nakoľko podľa mesta v tomto období finančná podpora zo strany štátu nebola na adekvátnej úrovni, Mesto Hlohovec prijalo tieto Zásady, aby tak z vlastných zdrojov do istej miery „suplovalo“ úlohy štátu.

Primátor reaguje

„Keďže sme opakovane konfrontovaní s otázkami o zrušení podpory pri narodení dieťaťa, kopírujem vysvetlenie aj sem,“ uvádza primátor Miroslav Kollár na svojom facebooku.

„V podstate máme pri podpore mladých rodín dve možnosti – vybaviť to tak ako bolo zvykom doteraz populistickými 15 000 eur za rok, ktoré rozdáme 170 – 180 konkrétnym rodinám pri narodení dieťaťa (bez opory v zákone, navyše takmer tretina z nich sa do roka z Hlohovca odsťahuje), alebo seriózne začať investovať do zlepšovania podmienok pre život všetkých mladých rodín v meste tak, aby tu zostali spokojní žiť natrvalo (aj keď prvé kroky a nepopulárne opatrenia určite na začiatku vyvolajú nespokojnosť, ale garantujem, že po každom A príde niekoľkonásobné B),“ pokračuje primátor.

„Verím, že konkrétnych 83 eur sa dotkne každého,“ hovorí primátor, podľa ktorého v súčasnosti tento mechanizmus využívalo 170 – 180 žiadateľov ročne, celková suma bola približne 15 000 eur. „Dôležitejšie je však podľa mňa poskytnutie kvalitných služieb a podmienok pre život mladým rodinám – z rozpočtu na roky 2016 – 2018 aj zo schváleného programu rozvoja mesta do roku 2023 je jasné, že do podpory mladých rodín ideme investovať ročne státisíce eur – aj keď nie cez konkrétne dotácie konkrétnym rodinám, keďže na to nemáme oporu v zákone,“ vysvetľuje Kollár.

Z plánov na rok 2016 primátor spomína plán prebudovať ubytovňu na Železničnej ulici na 60 mestských nájomných bytov, dokončenie rekonštrukcie priestorov ZŠ Koperníkova tak, aby tam vznikli dve nové triedy materskej školy, vybudovanie dvoch nových detských ihrísk, rekonštrukciu nevyhovujúcich detských ihrísk, rekonštrukciu mestskej telocvične na Železničnej a opravu plôch na športovanie na sídliskách.

„Myslím si, že z tohto je dostatočne jasné, že chceme vytvoriť naozaj dobré podmienky pre život mladých rodín. Aj preto, že chceme zastaviť úbytok obyvateľstva a prilákať sem aj nových obyvateľov, k čomu nám z hľadiska zamestnanosti dúfam pomôžu aj rozvojové plány najväčších zamestnávateľov v meste a okolí,“ pokračuje primátor.

To, že 83-eurový príspevok pri narodení dieťaťa nie je podľa Kollára ten správny nástroj na podporu mladých rodín z hľadiska ich udržania v meste dokladá aj fakt, že takmer tretina z prijímateľov tohto príspevku sa do roka od narodenia dieťaťa z Hlohovca odsťahovala. „Som presvedčený, že okrem pracovných príležitostí sú práve dostupné nájomné bývanie, dostatok miest v materských školách, výhľadovo jasle, kvalitné základné školy, bezpečné detské ihriská atď. pre spokojný život mladých rodín a ich dlhodobé udržanie v meste dôležitejšie,“ dodal primátor.

Môže vás zaujímať:

Bude v hlohoveckom centre menej áut? Poslanci odklepli MEGA plán!

Nezabudnite požiadať o úľavu na dani za dom, byt či vášho psa: Čas sa kráti!

Miestne dane a poplatky: VEĽKÝ PREHĽAD zmien na rok 2016

Poplatky za odpad pôjdu hore: Pozrite, koľko za ne zacvakáme po novom!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM