Erik Bojničan Rôzne

Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 zaujímavé domy smútku v Hlohoveckom okrese

Domom smútku sa viacerí z nás radšej vyhýbajú. Ak ich už navštívime, tak väčšinou s hrčou v krku a slzami v očiach. Napriek tomu i tieto budovy môžu pôsobiť dôstojne. Aj náš okres sa môže viacerými pochváliť, my sme vybrali tri z nich, ktoré sú podľa nás najzaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 zaujímavé domy smútku v Hlohoveckom okrese
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dom smútku v Šulekove

Dom smútku v Šulekove pôsobí moderným dojmom, napriek tomu, že už má viac ako štyri desaťročia. Ako uvádza šulekovská kronika, bol postavený v roku 1972. Cintorín v mestskej časti Hlohovca, ktorá bola kedysi samostatnou obcou má približne tri hektáre a zhruba dve tisícky hrobových miest.

Stavba domu smútku nepatrí rozlohou medzi najväčšie, čo však vynahrádza dôstojne pôsobiacimi vnútornými priestormi. Po bočnej stene domu smútku je umiestnená strieška, ktorá v chráni pred slnkom, dažďom či inou nepriazňou počasia.

Dom smútku v Dolných Zeleniciach

Medzi architektonicky najzaujímavejšie domy smútku v našom okrese bezpochyby patrí ten v obci Dolné Zelenice. Klasicistická pohrebná kaplnka, typická svojim priečelím s dvoma stĺpmi a oknami s vitrážou je jednou z dominánt obce a vidno ju z veľkej diaľky hlavne zo strany hrádze.

Nachádza sa na jednom z troch miestnych cintorínov, ktorý je niekoľko desiatok metrov za poslednými domami v blízkosti hrádze rieky Váh. V týchto miestach bola pôvodne založená aj obec Dolné Zelenice, ktorá vtedy s Hornými Zelenicami tvorila jeden celok a niesla názov Zela.

Dom smútku v Leopoldove

Medzi zaujímavé domy smútku v okrese Hlohovec určite patrí aj ten v meste Leopoldov. Vybudovaný bol v roku 1971 a prístavba k nemu v roku 1983. Dom smútku je členený na miestnosť pre katafalk a rozlúčkovú sálu, ktorá je z oboch strán lemovaná veľkými oknami.

Mestský cintorín v Leopoldove sa nachádza v pokojnej časti obce za železničnou traťou v smere k rieke Váh. V roku 2015 na ňom bolo vykonané rozšírenie plochy pohrebiska. Za domom smútku sa nachádza sekcia v ktorej sa nachádzajú najstaršie hrobové miesta, vrátane tých, ktoré boli prenesené z predchádzajúceho cintorína na Hlohovskej ceste v Leopoldove.

V OBRAZOCH: Najzaujímavejšie domy smútku v Hlohoveckom okrese
11
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Ktorý z týchto domov smútku v Hlohoveckom okrese sa vám páči najviac? Dom smútku v Dolných Zeleniciach
Dom smútku v Leopoldove
Dom smútku v Šulekove
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM