Komunálne voľby

Zopakuje volebný úspech? O post predsedu TTSK opäť zabojuje aj Jozef Viskupič

Na post predsedu TTSK bude kandidovať aj súčasný župan Jozef Viskupič. Ktoré politické strany ho podporili?

Ilustračný obrázok k článku Zopakuje volebný úspech? O post predsedu TTSK opäť zabojuje aj Jozef Viskupič
3
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) sa v jesenných voľbách bude opätovne uchádzať Jozef Viskupič. Kandidovať bude za koalíciu deviatich politických subjektov a s podporou hnutia Progresívne Slovensko. Informoval o tom na tlačovej besede.

Súčasný predseda TTSK je kandidátom strán a hnutí OĽANO, SaS, KDH, Spolu – OD, Občianski demokrati Slovenska, Demokratická strana, Šanca, Za ľudí a Sme rodina. O podporu ďalších sa bude podľa jeho slov uchádzať.

Ťažké rozhodnutia

Mottom jeho predvolebnej kampane je Odvážne rozhodnutia – silnejší kraj. „Sme po piatich rokoch volebného obdobia skúsenejší, poznáme silu nášho kraja,“ skonštatoval Viskupič s tým, že v odhodlaní budovať TTSK ako moderný samosprávny celok treba vytrvať. „Pred piatimi rokmi bol TTSK takmer neviditeľný, fungoval ako uzavretý klub určený len pre vyvolených. Našou ambíciou bolo otvoriť dvere úradu obyvateľom a verejnej kontrole,“ uviedol Viskupič.

Náročným výzvam sa podľa jeho slov nevyhýbali, prijímali ťažké rozhodnutia. Po predchádzajúcich vedeniach podľa jeho slov zdedili najvyššiu zadlženosť spomedzi všetkých krajov, ktorú znížili zlepšením hospodárenia na súčasných 33 percent. „Našli sme vybielený rezervný fond s 29 000 eurami, v roku 2021 bolo na ňom 1000-násobne viac, 36 miliónov eur,“ konštatoval. Dodal, že investovali do zveľadenia kraja, otvorili priestor participácii samospráv i aktívnych organizácií na realizovanie projektov prostredníctvom grantov a dotácií.

Prečítajte si tiež

„Pokrok TTSK symbolizuje aj úspešný príbeh letiska v Piešťanoch, ktoré sme zachránili pred likvidáciou,“ konštatoval Viskupič s tým, že sa tiež vyrovnali s kauzou Čistý deň. „V jednej budove po tomto neslávne známom zariadení má TTSK centrum sociálnych služieb a o druhú sa súdi,“ informoval Viskupič. TTSK sa podľa neho pustil aj do rekonštrukcie mosta v Hlohovci, na ktorú si dovtedy netrúfol nik za 40 rokov. „Uspeli sme so žiadosťou o päťmiliónové financovanie z eurofondov. Táto investícia je ťažká, ale po rekonštrukcii budeme môcť povedať, že sme naplnili, čo sa očakáva od zodpovedných zástupcov.“

Zásadné investície

Z 55 téz, ktoré priniesli v roku 2017 pred voľbami, je naplnených podľa Viskupiča 49. „Naše záväzky predložené obyvateľom sa nám v absolútnej väčšine podarilo napĺňať. Často sme išli nad rámec a ponúkli oveľa viac.“ Dodal, že od nuly začínali v cyklodoprave, v oblasti zdravotníctva za najvýraznejší moment považuje to, že TTSK sa opätovne stáva poskytovateľom zdravotnej starostlivosti otvorením zariadenia v Trnave a postupne aj inde, tiež modernizovali a zvyšovali kapacitu sociálnych zariadení.

Zásadné investície išli aj do oblasti dopravnej infraštruktúry, podporu dostali aj kultúrne inštitúcie a umelci, rozvinul sa cestovný ruch, reštartoval systém duálneho vzdelávania a iné. „Ďalšie desiatky projektov sme rozbehli a chceme ich dokončiť,“ uviedol Viskupič s tým, že stavajú na komplexnom prístupe k rozvoju regiónu, aby žiadna oblasť nezaostávala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac správ o jesenných voľbách

Jozef Viskupič
3
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM