Správy

Žiadna sláva: Koľko ľudí v Trnavskom kraji má vysokoškolský DIPLOM?

Výsledky nedávneho sčítania priniesli zaujímavé údaje. Ako je na tom vzdelanie v Trnavskom kraji?

Ilustračný obrázok k článku Žiadna sláva: Koľko ľudí v Trnavskom kraji má vysokoškolský DIPLOM?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí v Trnavskom kraji je podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 na úrovni 15,8 %.

Nemáme sa čím chváliť

Ako uviedla hovorkyňa SODB Jasmína Stauder, je to tretia najnižšia pozícia v porovnaní s ostatnými krajmi, na konci rebríčka sú ešte Prešovský a Banskobystric­ký kraj.

„V absolútnych počtoch ide o 89 520 absol­ventov vysokoškolského štúdia, čo je najmenej spomedzi všetkých krajov Slovenska,“ uviedla.

Vysokoškolsky vzdelaní obyvatelia žijúci v Trnavskom kraji, ktorý je najmenším v rámci SR, tvoria iba 8,9 % zo všetkých vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov na Slovensku.

Prečítajte si tiež

Nadpriemerné okresy

Iba dva okresy presiahli celoslovenský priemer, ktorý je vo výške 18,4 %. Ide o okresy Trnava (20,5 %) a Piešťany (19 %). Najnižší podiel vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov v rámci Trnavského kraja žije v okrese Senica – 12,9 %.

Lídrom je Bratislavský kraj s 31,7 % vysokoškolsky vzdelaných, na druhom mieste v tomto porovnaní skončil Žilinský kraj (17,6 %), pred Trnavským sú ešte aj Košický (16,7 %), Trenčiansky (16,7 %) a Nitriansky kraj (16,05 %).

V Trnavskom kraji poskytuje vysokoškolské vzdelanie Trnavská univerzita, Univerzita sv. Cyrila a Metoda, tiež Materiálovotechno­logická fakulta Slovenskej technickej univerzity, všetky so sídlom v Trnave. V Sládkovičove má sídlo súkromná Vysoká škola Danubius.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM