Erik Bojničan Rôzne

Zážitok na čerstvom vzduchu: TOP 3 najkrajšie túry v Hlohovci a okolí

Túry v Hlohovci a okolí ponúkajú nielen prírodné krásy a zaujímavosti, ale aj technické pamiatky. Zoznámte sa s tromi, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok na čerstvom vzduchu: TOP 3 najkrajšie túry v Hlohovci a okolí
Zdroj: TASR

Leto je v plnom prúde a k nemu neodmysliteľne patria výlety do prírody. Okrem turistických chodníkov a niekoľkých cyklotrás ponúka náš región aj náučné chodníky a zaujímavé miesta, na ktorých návštevníci spoja príjemné s užitočným. Užijú si krásy prírody a zároveň sa niečo naučia o našom regióne.

Prečítajte si: Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Hlohovci, ktoré by mal poznať každý!

Prinášame vám 3 zaujímavé túry v Hlohovci a okolí, ktoré naša redakcia považuje za najkrajšie. Ktoré to sú?

Náučný chodník Sedliská

Jedno z najkrajších miest v našom okrese je bezpochyby práve tu. Náučný chodník Sedliská vznikol v roku 2013 pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o Hlohovci. Samotný náučný chodník začína neďaleko autobusovej zastávky Soroš pri studničke za Hlohovcom v smere na Topoľčany. V tejto lokalite sa dá odparkovať auto, ale bez problémov sa sem dostanete pešo aj priamo z Hlohovca.

Úvod trasy je trocha náročnejší vzhľadom na prevýšenie a samotnú úzku kľukatú cestičku, no o pár minút sa už dostanete na lúku, z ktorej je prekrásny výhľad na Hlohovec. Tabule náučného chodníka História, Neživá príroda, Rastlinstvo, Živočíšstvo nie sú od seba ďaleko vzdialené. Chodník meria asi 1 kilometer, je teda dostatok času na to sa pokochať okolím. Výhodou je, že chodník je spracovaný ako okruh. Začnete a skončíte na jednom mieste.

Prečítajte si: Čo tak trocha adrenalínu? 3 vzrušujúce zážitky v Hlohovci a okolí

Sútok Váhu s Dudváhom

Sútok týchto dvoch riek je najnižším bodom nášho okresu (131 m n. m.) Krásna príroda v okolí Váhu a jeho pokojný tok sú ideálnym miestom na oddych. Pokiaľ sa na výlet vyberiete po východnej strane Váhu, od Hlohovca je táto lokalita dostupná poľahky, keďže nemusíte zdolávať žiadne prevýšenia a stačí sa držať popri koryte rieky, ktorá vás dovedie až do cieľa. Rieka Váh ponúka množstvo zákutí a nie je ničím výnimočné vidieť napríklad srnky či poľné zajace, ako sa nerušene prechádzajú.

Trasa síce nie je náročná, no je dlhá približne 12 kilometrov, ak si pripočítate cestu naspäť, oplatí sa vyraziť o čosi skôr, nech vás nezastihne po ceste tma. Ak sa od rieky po poľnej ceste vyberiete smerom na obec Dvorníky a ako odmena sa vám naskytne pohľad na rozsiahlu krajinu. Z Dvorníkov naspäť do Hlohovca sa dá dostať autobusom, alebo po rovnakej ceste akou ste prišli.

Prečítajte si: Láka turistov i zvedavcov z ďaleka: Prírodná krása osídlená pred viac ako osemdesiattisíc rokmi, FOTO

Banánsky náučný chodník

Náš tretí tip vás zavedie do obce Banka, ktorá je vzdialená od Hlohovca približne 20 kilometrov. Pokiaľ si teda chcete tunajší náučný chodník, ktorý obsahuje 4 informačné tabule a 2 prístrešky prejsť, no nemáte na to celý deň, je vhodné sa na začiatok doviesť autom alebo autobusom.

Náučný chodník začína na ľavej strane Váhu z Kolonádového mosta v Piešťanoch. Jeho trasa vedie po žltej značne do obce Banka, kde sa nachádza prístrešok a informačná tabuľa číslo 1, ktorá informuje návštevníkov o histórii a súčasnosti kúpeľov. Po žltej značke sa dostaneme na chodník, smerujúci na odlesnenú lúku nazývanú Ahoj. Tu nájdete druhú tabuľu, ktorá hovorí o stvárňovaní krajiny riekou Váh.

Od tabule číslo 2 treba ísť krátkym hrebeňom, lesnou cestou, na konci ktorej žltú značku opustíte. Miernym stúpaním sa dostanete na červenú turistickú značku, vedúcou na vrch Havran, kde je umiestnená tretia informačná tabuľa zoznamujúca s živočíšstvom. Chodníkom doľava sa dostanete k poslednej tabuli, ktorá vám čo to prezradí o miestnom rastlinstve. Ak ste na túru vyrazili pešo až z Hlohovca, naspäť vás z Havrana privedie cesta po červenej značke. Dlhá je však asi 25 kilometrov a po celom dni môže byť náročná.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM