Monika Földešiová Rôzne

Žatva v trnavskom regióne sa blíži ku koncu

V trnavskom regióne končí v týchto hodinách žatva, informovala TASR riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Trnave Jarmila Miklovičová.

„Nepriaznivé počasie v trnavskom regióne prerušilo priebeh žatevných prác a podpísalo sa predovšetkým na kvalitatívnych výsledkoch žatvy. Žatva sa končí už aj v okrajových oblastiach,“ konštatovala s tým, že za veľkú chybu považujú prvovýrobcovia trnavského regiónu predčasné hodnotenie úrody – výšky aj kvality – v médiách jednak zástupcami rôznych zväzov, ako aj ústredia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Podľa je slov predčasné hodnotenie je prežitkom socializmu, keď fungovali obchodné vzťahy medzi pestovateľmi a spracovateľmi ináč. „Chvály o vysokých úrodách spôsobujú automaticky znižovanie cien na trhu,“ konštatovala. Dodala, že aj v tomto roku boli výsledky žatvy hodnotené mnohými „odborníkmi“ hneď na začiatku celkom ináč, ako je to v skutočnosti.
Konkrétne čísla o výnosoch riaditeľka RPPK nechcela prezradiť. „Tieto informácie skôr škodia, ako pomáhajú prvovýrobcom a zhoršujú realizáciu ich agrokomodít na trhu. Mali by sme si brať príklad z našich starých a múdrych gazdov, ktorí hodnotili výsledky žatvy až po jej uskladnení pod strechou, resp. speňažení,“ zdôraznila.

TASR foto: Webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM