Klaudia Goncalves Samospráva

Zaplatíme za smeti a nehnuteľnosti viac? Rozhodnú poslanci na zastupiteľstve

Samosprávy sú po prijatí nových zákonov v parlamente nútené zvyšovať obyvateľom poplatky za odpad aj daň z nehnuteľnosti. Hlohovec nebude výnimkou.

Ilustračný obrázok k článku Zaplatíme za smeti a nehnuteľnosti viac? Rozhodnú poslanci na zastupiteľstve
Zdroj: TASR

Vzhľadom na výpadok príjmov a nové povinnosti vyplývajúce zo zákonov prijatých v NRSR sú samosprávy nútené kompenzovať si ušlé príjmy zvyšovaním poplatkov, ktorými do obecnej kasy prispievajú obyvatelia miest a obcí. Ani Hlohovec nebude výnimkou. Zvyšovať sa majú poplatky za vývoz odpadu a tiež daň z nehnuteľnosti.

„Zvýšené výdavky v dôsledku nových zákonných povinností v meste Hlohovec boli v minulom roku vyše 200 tisíc eur a v tom budúcom prídeme o ďalších zhruba 450-tisíc,“ uviedol primátor mesta Miroslav Kollár pre Hlohovskú televíziu.

Mesto chce zvýšené výdavky kompenzovať zvýšením poplatkov a daní. V návrhu VZN o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý bude predložený na schválenie poslancom Mestského zastupiteľstva, je navrhnuté zvýšenie sadzieb poplatku za komunálne odpady tak, aby sa príjem z poplatku priblížil k nákladom mesta vynaložených na nakladanie s komunálnymi odpadmi.

„Pre fyzické osoby (občanov) je navrhnuté zvýšenie poplatku o 17 %, čo znamená zvýšenie o 0,0156 € za kalendárny deň. Výška poplatku pre jednu osobu – občana bude 0,1076€ za jeden kalendárny deň,“ informuje Mesto v materiáloch k zasadnutiu.

Mesto plánuje zvyšovať aj dane z nehnuteľností či dane za psa.

Sadzbu dane z bytov navrhuje mesto zvýšiť z 0,25 € na 0,33 € za m2, sadzba dane z nebytových priestorov nevyužívaných na podnikanie by mala ísť hore z 1,02 € na 1,27 € a sadzba dane z nebytových priestorov slúžiacich na podnikanie z 2,02 € na 2,50 €.

Ročná sadzba dane z bytov by podľa návrhu mala byť 0,33 € za každý aj začatý m2 podlahovej plochy bytu.

Za psa chovaného v rodinnom dome by mal daňovník zaplatiť 7 €, ak však budete vášho štvornohého domáceho miláčika chovať v byte, zaplatíte ročne 40 €.

O tom, aké dane budú obyvatelia mesta Hlohovec platiť v nasledujúcom kalendárnom roku rozhodnú poslanci na decebrovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva. Komisia ekonomická, prevodov majetku, podnikania, obchodu a služieb po prerokovaní návrhu dňa 27.11.2019 ne­odporučila MsZ návrh schváliť. Rovnako záporne sa ekonomická komisia postavila k návrhu na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad. Rozhodnú poslanci už vo štvrtok, 5.12.2019.

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM