BTW Správy

Založili ho turisti z nedbalosti? Lesný požiar hasili desiatky hasičov

Sobotný požiar na Zlatom vrchu hasili profesionálni aj dobrovoľní hasiči z Trnavy, Piešťan, Hlohovca, Nitry a Topoľčian a členovia DHZ obcí Vrbové, Radošiná, Moravany nad Váhom, Pobedim a Nitrianska Blatica.

Ilustračný obrázok k článku Založili ho turisti z nedbalosti? Lesný požiar hasili desiatky hasičov
10
Galéria
Zdroj: HaZZ

Viac ako štyri hodiny zasahovali hasiči pri požiari lesného porastu v katastri obce Moravany nad Váhom v okrese Piešťany. „Prieskumom bolo zistené, že ide o požiar koreňového systému, ktorý vypukol v strmom a ťažko dostupnom teréne na kopci Zlatý vrch,“ informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Na mieste udalosti zasahovalo takmer 60 profesionálnych a dobrovoľných hasičov z Trnavy, Piešťan, Hlohovca, Nitry a Topoľčian, ktorým pomáhali členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Vrbové, Radošina, Moravany nad Váhom, Pobedim a Nitrianska Blatnica.

„Zasahujúcim hasičom sa požiar podarilo zlikvidovať, avšak v likvidačných prácach budú pokračovať aj vo večerných hodinách,“ uviedla Križanová.

K požiaru, ako aj k pravdepodobnej príčine jeho vzniku sa na sociálnej sieti vyjadril Dobrovoľný hasičský zbor Banka. „Denne v našej obci kontrolujeme dodržiavanie základných protipožiarnych opatrení, ale aj prísnejších opatrení, ktoré plynú z Času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. Viacero ohnísk sa nachádza priamo v lese alebo v jeho tesnej blízkosti.“

Protipožiarne hliadky navštevujú vybrané miesta v nepravidelných intervaloch denne. Záver? Ľudia sú nepoučiteľní. Cigaretka alebo opekačka silou mocou musí byť.

To všetko napriek osvetovej práci dobrovoľníkov: „Vyrobili sme plagáty, ktoré sme rozvešali pri ohniskách a na miesta hojne navštevované turistami. Prevenciu robíme na facebooku, na webovej stránke aj v obecných novinách.“

„Tento požiar sa stal na hranici nášho a moravianskeho chotára. Polovicu nášho katastra tvorí les. Žiaľ, nie je v našich silách popri našich prácach hliadkovať 24 hodín v každom kúte lesa. Jednoduchšie a efektívnejšie by bolo, keby si výletníci konečne vstúpili do svedomia. Nič viac netreba,“ dodali dobrovoľní hasiči z obce Banka.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM