Krimi

Začiatok roka v kraji a 7 dopravných nehôd s účasťou chodcov: Polícia vydala rady

Od začiatku roka sa v Trnavskom kraji stalo sedem dopravných nehôd s účasťou chodcov. Polícia preto pripomína, ako sa majú správať vodiči aj chodci.

Ilustračný obrázok k článku Začiatok roka v kraji a 7 dopravných nehôd s účasťou chodcov: Polícia vydala rady
7
Galéria

Od začiatku roka eviduje polícia v Trnavskom kraji sedem dopravných nehôd s účasťou chodcov. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Martina Kredatusová.

Dvaja chodci pri nich utrpeli zranenia, ktorým na mieste podľahli, dve osoby utrpeli ťažké zranenia a traja sa zranili ľahko.

Polícia pripomína

Polícia preto pripomína, že v zmysle zákona je vodič povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči chodcom. Je tiež povinný dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, pričom ho nesmie ohroziť.

„Vodiči sú povinní sledovať situáciu v cestnej premávke. Na priechod pre chodcov ich upozorňuje zvislé aj vodorovné dopravné značenie. V týchto miestach by mali vodiči predvídať, že tu môžu očakávať pohyb chodcov,“ uviedla krajská hovorkyňa.

Ťahajú za kratší koniec

Môžu nastať rôzne okolnosti, keď vodič nemusí chodcov vidieť, môže ich mať v tzv. mŕtvom uhle. Chodci by si podľa Kredatusovej mali uvedomiť, že pri strete s autom „ťahajú za kratší koniec.“"

„Ak sa aj preukáže, že nehodu zavinil vodič auta, život sa vrátiť nedá, zo zranení sa treba liečiť a liečiť treba neraz aj psychickú ujmu. Porušenia povinností vodičov voči chodcom nie sú ojedinelé, preto by chodci mali zvlášť dbať na vlastnú bezpečnosť a chrániť si svoje životy,“ doplnila Kredatusová.

Polícia pripomína, že chodci idúci po krajnici musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky v obci aj mimo obce. Prednostne sú povinní používať predovšetkým chodník. Tam, kde chodník nie je alebo je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici alebo čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky.

FOTO: Od začiatku roku polícia v Trnavskom kraji eviduje sedem dopravných nehôd
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM