Zuzana Jakubičková Krimi

Za zabitie dôchodcu A. Poláka (63†) z Maduníc si vinník odsedí 13 rokov

Krajský súd v Trnave v utorok potvrdil trest pre Petra Horáka, ktorý spolu so svojím spoločníkom napadol v roku 2011 Andreja Poláka (63†) na Cibuľových slávnostiach. Ten na následky zranení zomrel. Druhý páchateľ si bude musieť na verdikt súdu ešte počkať.

Ilustračný obrázok k článku Za zabitie dôchodcu A. Poláka (63†) z Maduníc si vinník odsedí 13 rokov
Foto: Zuzana Jakubičková

Dvojica mladých mužov napadla Andreja Poláka (63†) v auguste 2011 počas Cibuľových slávností v Maduniciach. Ťažko zranený muž po dvoch týždňoch na následky zranení zomrel.

Za zabitie Andreja Poláka (63†) z Maduníc si Peter Herák odsedí za mrežami trinásť rokov, jeho spoločník František B. si však na definitívny verdikt súdu ešte počká.

Krajský súd v Trnave dnes potvrdil trest len pre Heráka, odpykať si ho má vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

V prípade Františka B. súd prvostupňový rozsudok zrušil a vec vrátil na okresný súd, aby znovu rozhodol.

Smutné Cibuľové slávnosti

Dvojica mladých mužov Poláka napadla v auguste 2011 počas Cibuľových slávností v Maduniciach v okrese Hlohovec. Ťažko zranený muž po dvoch týždňoch na následky zranení zomrel. Herák a František B. boli obžalovaní zo zločinu zabitia, výtržníctva a podnecovania k rasovej, etnickej a národnostnej neznášanlivosti.

Okresný súd v Piešťanoch pôvodne oboch odsúdil na trinásť rokov väzenia, Krajský súd v Trnave rozsudky zrušil. Konanie oboch obžalovaných mal podľa krajského súdu prvostupňový súd posudzovať samostatne. Okresný súd v Piešťanoch preto novým rozsudkom odsúdil Heráka na trinásť rokov väzenia a Františka B. na deväť. V jeho prípade bude okresný súd rozhodovať opäť.

Obaja Maduničania boli odsúdení aj za rasovú neznášanlivosť, tej sa mali dopustiť vyhrážaním sa na Cibuľových slávnostiach, že rozbijú celý amfiteáter a zlikvidujú všetkých "bielych“, aby im ukázali, kto je v dedine pánom. Na súde však rasový motív striktne odmietli s vysvetlením, že majú bielu pleť a slovenskú národnosť.

Napadnutie Poláka nepopreli, oľutovali ho a pozostalým sa ospravedlnili. Podľa výpovede znalca z odboru zdravotníctva utrpel napadnutý také zranenia, že smrti by nezabránila ani včasná a odborná pomoc lekárov. Obecné zastupiteľstvo v Maduniciach po tejto udalosti rozhodlo o zriadení obecnej polície.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM