Rôzne

Vyberáme z kroniky: Pred 88 rokmi zasiahol Hlohovec mráz, ktorý ničil všetko do radu

Zima sa nezadržateľne blíži. Myslíte si, že si pamätáte kruté mrazy v našom meste? Historické záznamy vás vyvedú z omylu.

Ilustračný obrázok k článku Vyberáme z kroniky: Pred 88 rokmi zasiahol Hlohovec mráz, ktorý ničil všetko do radu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pamätná kniha obce Hlohovec zaznamenáva život v našom meste od 1. júla 1933. Nájdeme v nej aj zopár zápiskov z dávnejších dôb. Obsahuje rovných tisíc strán zaujímavých historických materiálov. Radnica mesta ju zverejnila na svojom webe už v roku 2013.

Rozhodli sme sa načrieť do zaujímavých údajov a našli sme poznámku, z ktorej doslova mrazí.

Zdá sa vám, že počas posledných rokov nie sú zimy také tuhé ako kedysi? Veru, máte pravdu. Svedčí o tom aj údaj z roku 1930, ktorý by vám potvrdili vaši rodičia či prarodičia.

Ako približuje Pamätná kniha obce Hlohovec udalosti roku 1930: “V tomto roku obec oslávila 80. narodeniny pána prezidenta T.G. Masaryka a to tak, že dňa 7. marca 1930 na slávnostnej schôdzi obecného zastupiteľstva bol napísaný a poslaný blahoprajný telegram p. prezidentovi a Nová ulica bola premenovaná na ul. T.G. Masaryka.”

Na konci roka však boli všetky blahoželania zabudnuté. Obec zasiahli poriadne tuhé mrazy. “Práve v tomto roku bola tvrdá a dlhotrvajúca zima, takúto tuhú zimu nepamätali ani najstarší ľudia. Teplomer ukazoval –30 až –35 ºC. Vymrzlo veľa vinohradov a ovocných stromov, čo zapríčinilo veľa škody,” píše sa v kronike nášho mesta.

Pre porovnanie pridávame ešte niekoľko údajov. Ako píše webová stránka Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, absolútne najnižšia nameraná teplota na území Slovenska bola zaznamenaná 11. februára 1929 v obci Vígľaš – časť Pstruša. Ortuť v teplomeroch vtedy ukázala –41,0 °C.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM