Webnoviny - Rôzne

Vo štvrtok je Svetový deň osteoporózy

Pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy (20. októbra) organizuje Medzinárodná organizácia pre osteoporózu (IOF) celosvetovú kampaň, do ktorej sa pravidelne prostredníctvom Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí (SOMOK) zapája aj

V rámci tejto kampane sa v termíne od 24. októbra do 4. novembra vo vybraných osteologických ambulanciách a osteocentrách po celom Slovensku uskutočnia Dni otvorených dverí, počas ktorých budú mať záujemcovia možnosť absolvovať denzitometrické vyšetrenie na zistenie hustoty svojich kostí a konzultáciu s odborníkom.

Hlavnou témou tohtoročného Svetového dňa osteoporózy sú tri kroky k nezlomným kostiam: vitamín D, vápnik a pohyb.

Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o tejto chorobe, ktorá podľa štatistík postihuje každú tretiu ženu a každého piateho muža vo veku nad 50 rokov.

Pod narastajúci počet ľudí trpiacich osteoporózou sa podpisuje najmä nezdravý životný štýl, nedostatočná konzumácia mliečnych výrobkov, znížený príjem vápnika, nedostatok vitamínu D a tiež nedostatok pohybu.

Organizácie Liga proti osteoporóze Slovensko a SOMOK pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy spustili aj webstránku www.milujsvojekosti.sk, ktorá je zdrojom informácií o osteoporóze a jej prevencii. Jej súčasťou je aj kampaň Nezlomné puto, do ktorej sa môžu záujemcovia zapojiť prostredníctvom spomínanej webstránky. Odbúravanie kostného tkaniva sa navonok nijak neprejavuje. Aj z tohto dôvodu je nevyhnutné včas ochorenie zachytiť a začať liečiť. V súčasnosti je na Slovensku dostupná pomerne jednoduchá diagnostika osteoporózy a pre pacientov je k dispozícii najmodernejšia liečba. Napriek tomu toto ochorenie naďalej zostáva závažné a poddiagnostikované. Našim cieľom je preto čo najviac upozorňovať na jej riziká a šíriť povedomie o prevencii a liečbe osteoporózy, uviedol na dnešnej tlačovej konferencii predseda SOMOK Juraj Payer. Prevencia osteoporózy je kľúčom k úspechu. Aj preto už opakovane okrem osvetovej kampane organizujeme aj Dni otvorených dverí, ktoré každému, kto o to bude mať záujem, ponúkajú jedinečnú možnosť dať si vyšetriť kvalitu svojich kostí a získať užitočné informácie o osteoporóze. Pozývame preto záujemcov do vybraných osteoambulancií v rámci celého Slovenska, aby sa dozvedeli čo najviac o zdraví ich kostí, dodala podpredsedníčka SOMOK Soňa Tomková.

Tvárou tohtoročnej kampane sa stala známa moderátorka Alena Heribanová. Každý vek so sebou prináša krásne a pozitívne veci, ale je dôležité, aby sme si uvedomovali aj jeho riziká. Jedným z veľkých rizík mojej vekovej kategórie je osteoporóza, ktorá sa týka každého z nás. Ja osobne sa snažím osteoporóze predchádzať aktívnym prístupom k životu – zdravo sa stravujem, myslím pozitívne a najmä venujem dostatočný čas pohybu. Chcem čo najviac vedieť o rizikách, ktoré by ma mohli ohrozovať a preto ma veľmi teší, že aj svojou troškou môžem prispieť k šíreniu povedomia o tomto „tichom zlodejovi kostí“. Uvedomujem si totiž, že osteoporóza sa týka každej z nás, bez výnimky. Aj preto som rada, že môžem podporiť túto kampaň a vyzvať aj ostatných k tomu, aby sa starali o zdravie svojich kostí, vyhlásila Heribanová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM