Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Viktor Milan, autor unikátnych "sprejačníkov": Mojím snom je nikdy neprestať tvoriť

V rozhovore na víkend vám dnes predstavíme talentovaného Viktora, ktorý sa rozhodol vdýchnuť prázdnym sprejom nový život a vymyslel koncept originálnych peračníkov.

Ilustračný obrázok k článku Viktor Milan, autor unikátnych "sprejačníkov": Mojím snom je nikdy neprestať tvoriť
22
Galéria
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Nie všetko, o čom si myslíme, že patrí do odpadu, tam aj naozaj musí skončiť. Talentovaný výtvarník Viktor Milan (24) nás v rozhovore na víkend presvedčí o opaku. O tom, že pri troche snahy a nadania sa dá dobrý nápad pretaviť do konceptu, ktorý ľudí osloví a staré nepotrebné veci môžu dostať druhú šancu. V tomto prípade sa novému využitiu tešia použité prázdne spreje. Viktor ich totiž pretvára na dizajnové sprejačníky.

Poďme pekne po poriadku. Kedy si v sebe objavil umeleckého ducha?

Niekedy medzi 7. – 8. ročníkom základnej školy ma začalo zaujímať graffiti. To bol asi prvý kontakt s „umením“. Proste som si rád namiesto počúvania pri vyučovaní kreslil do zošita. Alebo po večeroch doma. Samozrejme sme ako decká spravili aj zopár vandalizmov, na ktoré nie som pyšný a museli sme ich následne odstrániť. To je však iná téma. Po základnej škole, keď som nastúpil na elektrotechnickú strednú školu som našiel ešte väčšiu záľubu v kreslení a maľovaní. Okrem graffiti som začal skúšať aj iné techniky, maľbu, kresbu… Odbor elektrotechniky ma vôbec nezaujímal. Koľko krát som bol v škole, som mohol spočítať podľa kresieb v zošite (smiech). Tak som sa rozhodol prestúpiť na inú strednú školu. Rozhodnutie nebolo zo dňa na deň, musel som najskôr presvedčiť rodičov. Po pol roku na elektrotechnickej sa rozhodli mi schváliť moje rozhodnutie a začal som opäť od prvého ročníka.

Čo rodičov presvedčilo? Zlé študijné výsledky, alebo si vyrazil párkrát doma poistky?

Presvedčil ich asi môj nezáujem o elektrotechnickú školu, no tiež záujem o umenie a tvorbu.

Nakoniec si vyštudoval Strednú odbornú školu na Nerudovej ulici v Hlohovci. Akému odboru si sa venoval?

Na Nerudovej som študoval odbor propagačná grafika. Mali sme tam naozaj veľa priestoru na realizáciu a nabral som veľa skúseností. Veľká vďaka patrí profesorkám, ktoré nás učili, inšpirovali a viedli pri práci a tvorbe. Už popri strednej škole sme s Tomášom – spolužiakom maľovali rôzne maľby na zákazky a venovali sa ďalším podobným aktivitám. Začiatkom druhého ročníka sa mi podarilo spraviť si ateliér v nevyužívanom priestore na sihoti, za malý mesačný poplatok, na ktorý som si zarobil buď na zákazkových projektoch alebo brigádou. Vďaka tomu som mal vlastný tvorivý priestor, v ktorom som trávil veľa času. Na takéto aktivity človek potrebuje priestor, kde si nemusí dávať pozor, aby nič nezašpinil a môže spontánne tvoriť.

Ako a kedy vznikol nápad vyrábať z použitých sprejov peračníky a vdýchnuť im tak nový život?

Približne asi v 3. ročníku na strednej sme začali vyrábať dekorácie zo sprejov. V ateliéri sa mi nazbieralo veľa prázdnych sprejov a chcel som to využiť. Mimochodom, spreje nepatria do komunálneho odpadu, patria medzi nebezpečný odpad, a preto sme hľadali cestu, čo s týmto materiálom. Sprvu sme z nich vyrábali len také dekorácie. Postavičky s očami, robil som aj rôzne kvety. Strihaním plechu a využívaním častí spreja a lepením. Spravili sme dokonca aj jeden stôl, ktorého nohy boli zo sprejov.V 4. roč­níku sme mali maturitný projekt obal potravinárskeho výrobku spolu s celou reklamnou kampaňou. Vybral som si lentilky a robil som projekt spojený s témou graffiti a street artu. Medzi tými postavičkami zo sprejov som vyrobil jednu, ktorá mala namiesto úst zips no a pri tom prišiel nápad, že by to vlastne mohlo byť funkčné a začali sme experimentovať. Sprejačník od vtedy prešiel viacerými zmenami a vylepšeniami. No stále ešte hľadáme cestu, ako niektoré chybičky zdokonaliť. Povedal by som, že projekt sprejačník je ešte v plienkach. Potrebuje veľa lásky a energie kým sa naučí chodiť (smiech).

Môžeš nám popísať výrobu sprejačníka? Akú povrchovú úpravu aplikujete a koľko trvá výroba?

Každý jeden kúsok má svoj jedinečný dizajn, ktorý je striekaný sprejmi. Povrch je brúsený a lakovaný vo viacerých vrstvách. Len príprava dizajnu môže zabrať hodinu alebo aj viac. Tento rok sme doplnili aj kolekciu čiernych sprejačníkov so štruktúrovaným povrchom, pri ktorých obmieňame len farbu zipsu, farbu a vzor šitia. Tie vieme v podstate vyrábať „sériovo“ a ich cena je nižšia. Okrem peračníka sme už pripravili aj zopár obalov na okuliare, teda sprejačník s mäkkým látkovým vnútrom, kde skvele sadnú slnečné okuliare. Pri prvých sprejačníkoch celkový čas výrobneho procesu trval aj 6 hodín. Momentálne zvládneme spraviť jeden kúsok za cca 3 hodiny celkového času. Pomaly pracujeme na zjednodušení procesu a zrýchlení produkcie. Výrobný proces zahŕňa brúsenie povrchu, rezanie, zarovnávanie, vŕtanie dierok, striekanie vnútra spreja a dizajnu, lakovanie a šitie zipsu. S dizajnami stále experimentujeme. Pár kúskov sme spravili s bielym plátnom na povrchu spreja. Dva kúsky sme vyrobili s hliníkovou nálepkou. Zopár kúskov sme vyklepali kladivkom a tým vytvorili zaujímavú štruktúru, ktorá tiež zvýšila pevnosť spreja. A stále prichádzajú nové nápady.

Kto vymyslel názov „Sprejačník“?

Napísal som veľa rôznych slovných hračiek kým vyšlo toto slovo (smiech). Internacionálny názov však zatiaľ nemáme.

Používaš špeciálne spreje? Uprednostňuješ určitý typ prázdnych sprejov, ktoré používaš pri výrobe?

Momentálne využívam spreje, ktoré buď pozbieram na graffiti jamoch od zúčastnených, alebo priamo od umelcov, ktorý pracujú aj so sprejmi. Taktiež sám míňam spreje. Na výrobu sprejačníkov používam rôzne spreje, avšak s rovnakým priemerom 6,5cm. Užšie zatiaľ nepoužívame a hrubšie som ešte nevidel. Najčastejšie bývajú spreje s objemom 400ml, ktoré majú ideálnu výšku aby sa sprejačník dal použiť ako peračník. Ale robíme aj nižšie aj vyššie verzie.

Koľko sprejačníkov si doteraz vyrobil? Vyrábaš ich sám?

Od začiatkov niekedy 2015–2016 sme vyrobili niečo cez 100 sprejačníkov. Sprejačníky vyrábame s Tomášom Pokrývkom. Spáchali sme už aj 2 workshopy Sprejačník, kde si mohli návštevníci prísť ušiť sprejačník, ktorý im aj ostal. Prvý bol súčasťou divadelnej Nitry pod projektom Recyklátor. Druhý bol súčasťou eko-festivalu v Trnave na Nádvorí.

Aký je o sprejačníky záujem? Kde všade sa dajú kúpiť?

Časť sprejačníkov sa dá kúpiť cez web recyklator.org a pár ich nájdete v skate shope Deska v Trnave. Niektoré kúsky sme poslali do nemeckých graffiti shopov, kde získavajú záujem.

Medzi tvoje ďalšie aktivity patrí maľovanie. Tvoju ostatnú realizáciu môžu vidieť obyvatelia a návštevníci ul. Kpt. Nálepku v Hlohovci. Kto vás so žiadosťou o realizáciu oslovil? S kým si na realizácii pracoval?

Oslovil ma Andrej Čirč, ktorého oslovili priamo obyvatelia ulice, ktorí mali už dlhšiu dobu spoločnú víziu, že skrášlia verejné priestory maľbou. Andrej ma prizval do tohto projektu, aby som mu pomohol s jeho realizáciou, on vytvoril návrh. Spolu sme urobili vizualizáciu, ako to bude vyzerať v priestore, náš návrh bol schválený obyvateľmi ulice, ako aj mestom Hlohovec. Obyvatelia nám pripravili stenu, podklad očistili a natreli podkladovou farbou. Použitá technika bola maľba v kombinácii so sprejmi. Samotná realizácia nám trom (Andy, ja a moja priateľka Agnes) trvala okolo 7 hodín. Čast motívu maľby je inšpirovaná historickým Hlohovcom.

Maľbe sa venuješ vo voľnom čase. Kde môžu ľudia vidieť tvoje obrazy?

Tvorbu zdieľam na sociálnyh sieťach facebooku a instagrame, ale dosť to flákam. Niečo z tvorby nájdete na fb stránke Vik-Tom graphics, a na svojom IG pridávam o niečo viac. Časť mojich obrazov bude súčasťou videoprojekcie viacerých hlohoveckých autorov v Empírovom divadle 21.12. na podujatí Koncert bez mena. Okrem mňa predstavia svoju tvorbu napr. Gabriela Halás, Michal Černušák, Marek Rácik, Martina Chudá a ďalší. Do projekcie sme vybrali fotky abstraktných obrazov v ktorých kombinujem techniku maľby a sprejov.

Máš nejaký nesplnený umelecký sen? Prípadne nejaký ďalší geniálny projekt v hlave?

Jeden z mojich snov je neprestať tvoriť. Nestratiť to chcenie, ktoré v nás je neviem odkiaľ. Nápadov je viac ako času na ich realizáciu. Novinky, ktoré plánujeme v projekte sprejačník nechcem prezradiť dopredu, lebo zvyčajne všetko zrealizujeme neskôr ako sme plánovali. V blízkej dobe chcem pustiť von video z crashtestu sprejačníka. Testoval som zips a koľko otvorení vydrží a bude to formou vlogu. Okrem sprejačníka veľké projekty neplánujem. Skôr zopár menších, na ktoré zostane čas.

Viktor Milan, autor unikátnych "sprejačníkov": Mojím snom je nikdy neprestať tvo
22
Galéria
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM