Erik Bojničan Rôzne

Veterinár z Hlohovca Radoslav Hanák: Rady odborníka, ako s vašim chlpáčom prežiť Silvestra

Silvestrovské oslavy sú už čoskoro tu. Pre ľudí je to čas relaxu, dobrej nálady a lúčenia so starým rokom. Pre našich štvornohých miláčikov však môže byť silvestrovská noc nie príliš príjemným zážitkom. Hlohovecký veterinár Radoslav Hanák radí, ako naň vášho chlpáča pripraviť.

Ilustračný obrázok k článku Veterinár z Hlohovca Radoslav Hanák: Rady odborníka, ako s vašim chlpáčom prežiť Silvestra
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako je známe, domáce zvieratá, ako sú psy alebo mačky majú veľmi dobrý sluch. Zábavná pyrotechnika, ktorá sa v našich končinách počas koncoročných osláv už udomácnila im môže spôsobiť neželanú záťaž. Hlohovecký veterinár Radoslav Hanák radí, ako silvestrovskú noc vašim štvornohým miláčikom čo najviac uľahčiť.

Veterinár podľa jeho slov odporúča, pokiaľ je to možné, dostať zvieratá od zdroja hluku. Napríklad k rodine či priateľom, ktorí žijú niekde na samote a zvieratá by tam mali väčší pokoj ako v meste.

Toto sa samozrejme nie vždy dá docieliť. V takých prípadoch je podľa Hanáka možné podávať ukľudňujúce látky, ktorých je viacero druhov.

Na prírodnej báze sú podľa veterinára napríklad bachove kvety. Z Homeopatík veterinár uvádza Sedatif a ako možnosť sú aj Výťažky z mlieka – Zylkéne. Veterinár informuje aj o možnosti použiť liečivá – acepromazin Sedalin gel či Medetomidin – Sileo

„Pri podavání liečiv dôjde k útlmu – zvieratá musia byť v teple, v uzavretom priestore, najlepšie na lačno, pod dohľadom majiteľa,“ dodáva na záver Hanák.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM