Veľké kontroly v ázijských reštauráciách: Pozrite si, ako dopadli podniky v Trnavskom kraji!
Úrad verejného zdravotníctva sa zameral na kontrolu ázijských reštaurácií. Pozrite sa, aké pochybenia podľa slov hygienikov našli v stravovacích podnikoch s exotickým jedlom v Trnavskom kraji...
V priebehu októbra vykonal Úrad verejného zdravotníctva 249 kontrol v 193 ázijských reštauráciách po celom Slovensku. „Pri kontrolách sa nedostatky zistili takmer v každej druhej prevádzke – spolu v 89 prevádzkach ázijských reštaurácií (čo predstavuje 46 % prevádzok),“ informuje úrad vo svojej správe.
Udelili pokuty
V Trnavskom kraji bolo skontrolovaných 29 prevádzok. Kontrolóri zistili pochybenia v 17 z nich. Uložili 16 blokových pokút v celkovej výške 935 eur.
Zoznam prevádzok v Trnavskom kraji so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR:
Ázijské bistro, Štefánikova 13, Hlohovec
- bola zistená potravina neznámeho pôvodu – kačica tepelne upravená – zamrazená, bez označenia
Reštaurácia KANTON, Winterova 636, Piešťany
- v kuchynskej prevádzke – znečistené steny, znečistené obklady, dvere, zariadenia,
- nebolo k dispozícii umývadlo na osobnú hygienu,
- používal sa opotrebovaný a poškodený riad a náradie,
- používali sa neúčelové plastové nádoby,
- bola zistená potravina neznámeho pôvodu – kačica tepelne upravená – zamrazená, bez označenia, bez dodacieho listu v množstve 20 kg
Reštaurácia SUNSHINE, OC Aupark, Piešťany
- neboli predložené doklady o odbornej spôsobilosti 3 zamestnancov (dodatočne predložené na RÚVZ TT),
- neboli predložené dodacie listy (dodatočne predložené na RÚVZ TT),
- potraviny neboli označené v štátnom jazyku,
- bez monitoringu teplôt a času podávaných hotových pokrmov,
- potraviny po dobe spotreby
Panda ázijské bistro, HM Tesco, Piešťany
- používanie potravín bez označenia v štátnom jazyku – pôvod mimo EÚ
Ázijské bistro, E. Suchoňa 7, Piešťany
- nevedený monitoring a evidencia teplôt pri skladovaní potravín a výdaji pokrmov,
- zistené potraviny bez označenia v štátnom jazyku
ASIA restaurant, Tamaškovičova 10, Trnava
- steny v skladových priestoroch znečistené, podlahy v suteréne opotrebované
Ázijské bistro PANDA, Hlboká 8, Trnava
- neboli predložené doklady o odbornej spôsobilosti 2 zamestnancov (dodatočne predložené na RÚVZ TT, okrem 1),
- bez monitoringu teplôt a času podávaných hotových pokrmov,
- bez označenia potravín v štátnom jazyku,
- neboli predložené dodacie listy (dodatočne predložené na RÚVZ TT)
Panda ázijské bistro, Veterná 40, Trnava
- 6 osôb nepredložilo zdravotné preukazy,
- nepredložené dodacie listy od surovín,
- nepredložená evidencia teplôt podávaných hotových pokrmov,
- potraviny neoznačené v štátnom jazyku,
- neoznačenie alergénov pre spotrebiteľa,
- v kuchyni nefunkčné umývadlo na umytie rúk
Ázijské bistro Panda, Paulínska 11, Trnava
- chýbajúce doklady – doklady o odbornej spôsobilosti, dodacie listy od mäsa (dodatočne predložené na RÚVZ TT),
- bez označenia potravín (krajina pôvodu mimo EÚ) údajmi v slovenskom jazyku,
- nedodržiavanie diferencovaného skladovania časti hlbokozmrazených potravín,
- nedodržiavanie teplotných podmienok časti vydávaných pokrmov (polievka)
Reštaurácia KANTON, Vajanského 22, Trnava
- nevykonával sa monitoring a evidencia teplôt pri výdaji hotových jedál,
- bez označenia veľkospotrebiteľských balení hlbokozmrazených potravín
Ázijské bistro Panda, ul. SNP 1197/1, Sereď
- nezdokladovanie odbornej spôsobilosti u 2 pracovníkov,
- skladovanie potravín s uplynutým dátumom spotreby,
- evidencia v zmysle príloh HACCP sa nevykonáva,
- skladovanie potravín v chladiacich zariadeniach sa nerealizovalo v súlade so zásadami vzájomnej zlučiteľnosti
Ázijské bistro Panda, Námestie detí 2371/6, Galanta
- umývadlo na ruky vo výdajnej časti reštaurácie bolo bez prívodu teplej a studenej tečúcej vody,
- v priestore hrubej prípravy zeleniny v dreze boli umiestnené predpripravené cestoviny určené na ďalšiu tepelnú úpravu
Čínska reštaurácia Panda, Hlavná 918/2, Galanta
- nezdokladovanie odbornej spôsobilosti u 1 pracovníka,
- nepovolené zmrazovanie šunkovej salámy, tvrdého syra,
- nepovolené rozmrazovanie kuracích pŕs vo vode pri izbovej teplote,
- v prevádzke bolo zistené skladovanie hríbov v spotrebiteľských baleniach bez akéhokoľvek označenia,
- na niektorých potravinách kórejského typu od dodávateľa Panasia Handels GmbH. chýbali etikety v slovenskom jazyku
Reštaurácia Merci the Blue, Z. Kodálya 769/29, Galanta
- nepovolené zmrazovanie šunkovej salámy, párkov,
- stena pri ventilátore v chladiacom boxe bola napadnutá plesňou,
- skladovanie 10 druhov kórejských potravín v počte 71 ks po dátume spotreby a dátume minimálnej trvanlivosti,
- na niektorých potravinách kórejského typu od Panasia Handels GmbH. chýbali etikety v slovenskom jazyku,
- hrubá príprava zeleniny sa nevyužívala účelovo, miestnosť slúžila počas kontroly na skladovanie potravín,
- skladovanie „kim chi“ sa realizovalo v nádobe priamo na podlahe, ktorá bola značne znečistená
Ázijské bistro Hanoi, Hlavná 929, Galanta
- nedodržanie teplotného reťazca pri výdaji jedál (nameraná teplota 50 °C) a chladiaceho reťazca pri skladovaní zeleninových šalátov (nameraná teplota 17 °C),
- nepovolené zmrazovanie hotových pokrmov,
- na niektorých potravinách kórejského typu chýbali etikety v slovenskom jazyku,
- priestor na umývanie prepravných nádob bol využívaný ako sklad chladničiek a mrazničiek (odmontovaný drez),
- evidencia v zmysle príloh HACCP sa vedie sporadicky a nie v plnom rozsahu
Restaurant „Istanbul“, Hlavná 677, Dunajská Streda
- 1 zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti,
- evidencia o kontrole príjmu surovín bola vedená iba čiastočne,
- nebola vedená evidencia o kontrole teploty v chladiacich zariadeniach,
- krájaná zelenina a jogurtová omáčka boli uchovávané vo vitríne bez chladenia,
- nebolo možné skontrolovať dodržiavanie času podávania kebabu, nakoľko nebola vedená evidencia času ukončenia tepelného spracovania
Ázijské bistro „PANDA“ Galéria OC Tesco, Dunajská Streda
- chýbanie dokladu o odbornej spôsobilosti 1 zamestnanca,
- spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov surovín,
- skladovanie pôvodne chladeného mäsa v mrazničke,
- skladovanie rozpracovaných pokrmov v znečistenom chladiacom zariadení,
- používanie nedôkladne umytých nádob, pracovných pomôcok,
- rozmrazovanie kuracieho mäsa pri teplote miestnosti,
- manipulácia s vajcami, hotovými pokrmami na pracovnom stole na čistenie zeleniny,
- uchovávanie niektorých hotových pokrmov pri teplote miestnosti.