Erik Bojničan Rôzne

Veľká noc v našom meste: Ako plánujú tráviť sviatky Hlohovčania?

Veľká noc so sebou tradične prinášala množstvo a inak tomu nebolo ani v našom meste. Ako je tomu v súčasnosti? Pýtali sme sa Hlohovčanov, ako plánujú tráviť sviatky.

Ilustračný obrázok k článku Veľká noc v našom meste: Ako plánujú tráviť sviatky Hlohovčania?
Zdroj: TASR

Najväčšie kresťanské sviatky roku sú tu. Tieto dni prinášali už odjakživa možnosť stráviť chvíle s rodinou pri dobrom jedle. K Veľkej noci patrila neodmysliteľne aj tradičná šibačka.

Veľkonočná nedeľa bola kedysi dňom, kedy mladí chlapci išli k Váhu a po dôkladnom nájdení vhodnej vŕbových prútikov začínali pliesť šibáky. Jeden malý, ktorý sa zmestil do vrecka nohavíc či vesty pre každého a na partiu jeden veľký, ktorý mal zvyčajne aj meter do dĺžky. Ten bol určený na tradičnú výslužku v podobe farebnej stužky, ktorú dievčatá po šibačke chlapcom ne tento šibák priväzovali.

Ako sa partie chalanov na ulici míňali svojím dlhým šibákom sa pýšili. Platilo samozrejme, že čím viac stužiek, tým lepšie.

Ako je tomu v súčasnosti?

Pýtali sme sa na názor Hlohovčanov.

Emil (30) plánuje počas Veľkej noci predovšetkým oddych. Ako nám prezradil, tak veľkonočná pondelok bude tráviť doma pred televíziou a potom by sa rád vybral niekam na prechádzku do prírody.

Podobne je na tom aj Matej (33), ktorý neplánuje ísť na tradičnú šibačku, ale plánuje čas stráviť doma s rodinou.

Ako nám prezradil Brian (20), tradície mu nie sú cudzie a šibačku nevynechal ani raz. „Dobré jedlo (niekedy aj pitie), výslužky, ale hlavne rodinné stretnutia. To je pre mňa Veľká noc,“ prezradil nám.

Hlohovčan Milan (26) bude sviatky tráviť mimo domova kvôli povinnostiam. Podľa jeho slov si veľkonočnú atmosféru ani odpočinok príliš neužije, keďže ho čaká učenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM