BTW Správy

V Trnave vzniká nová základná škola. Aktuálne prijíma žiakov do 1. a 2. ročníka

Zápis do 1. ročníka Cirkevnej ZŠ Narnia prebieha online od 20. do 24. apríla. Pri záujemcoch o prijatie do vyššieho ročníka ide o prestup dieťaťa, ktorý nie je viazaný ku konkrétnemu dátumu ako zápis.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vzniká nová základná škola. Aktuálne prijíma žiakov do 1. a 2. ročníka
Zdroj: ZŠ Narnia

Medzi základné školy v Trnave pribudne aj ZŠ Narnia so sídlom na Mozartovej 10, ktorá v novom školskom roku 2020/2021 otvára 1., a 2. ročník. Zápis do 1. ročníka prebehne online od 20. do 24. apríla 2020, uviedol pre Dnes24.sk Ján Grexa, manažér školy.

„Pri rodičoch a žiakoch, ktorí majú záujem o prijatie do 2. ročníka, resp. vyššieho ako prvého ročníka, ide o prestup dieťaťa, ktorý nie je viazaný ku konkrétnemu dátumu ako zápis. Prijímanie detí prestupom do našej školy budeme realizovať neskôr ako zápis, aby sme to všetko v tejto náročnej situácii spojenej s prevenciou pred šírením koronavírusu zodpovedne zvládli,“ doplnil Grexa.

Za všetkým, čo vedie k otvoreniu školy, stoja predovšetkým traja ľudia: Juraj Kohút zastupujúci zriaďovateľa Cirkev bratskú, Ján Grexa, ktorý zabezpečuje nepedagogické procesy a riaditeľka školy Petra Klementovičová. S poslednými menovanými sme sa o novej ZŠ porozprávali.

Ako ste prišli k tomu, že zakladáte školu v Trnave?

JG: Príbeh Narnie v Trnave je skladačkou z viacerých dielikov. Prvým dielikom sú ľudia z Narnie v Bratislave, ktorí majú slovenské školstvo na srdci. Pomohli vzniku nových výnimočných škôl na Slovensku, ktoré sa aj nevolajú Narnia a nespadajú do ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Keď náš tím dozrel, hneď boli pripravení ísť do toho s nami.

Druhým dielikom je zbor Cirkvi bratskej v Trnave, ktorý nesie myšlienku založenia školy, založenia Narnie vo svojej mysli už viac ako 4 roky. Priniesť do Trnavy niečo dobré, čo poslúži Trnavčanom a bude prínosom pre deti, máme na mysli už dlho. Až teraz máme pocit, že na to dozrel čas a že to dobre zvládneme.

Ďalším dielikom je budúca pani riaditeľka Peťa Klementovičová, ktorá bola pri založení Narnie v Pezinku a neskôr sa vydala a presťahovala do Trnavy. Z Pezinka prišla s túžbou vytvoriť školu s príjemným pracovným prostredím, ktorá by bolo pre deti bezpečným miestom pre učenie a rast. Do tejto skladačky som prišiel ja a každým krokom vidím ako to do seba výborne zapadá.

Zdroj: ZŠ Narnia

Čo vystihuje základnú školu Narnia?

JG: Narniu vystihuje naša misia školy: „Každého žiaka vychovávame a vzdelávame k tvorivému a kritickému mysleniu, k zodpovednosti voči sebe, druhým a svetu a k schopnosti tvoriť komunity v duchu kresťanských biblických hodnôt.“

PK: Prostredie Narnie chceme budovať ako miesto bezpečných vzťahov, kde budú deti chodiť rady. Uvedomujeme si, že deti sa prichádzajú učiť. To znamená, že veci nevedia, takže nebudeme prekvapení, keď urobia chybu. To je predsa normálne, že človek pri učení sa, ale aj v správaní urobí chybu. Nepozeráme na chybu ako na okamžitú zámienku k zlej známke, teda k trestu, ale ako na príležitosť stať sa lepším, poučiť sa a urobiť krok vpred.

Záleží nám na tom, aby deti nad vecami rozmýšľali a nielen prijímali hotové fakty. Preto do tradičného školstva prinášame inovatívne metódy. Napríklad Hejného matematiku, ktorá učí deti hľadať riešenia a premýšľať.

Akým spôsobom zapájate rodičov do života školy?

PK: Rodičov detí v Narnii chápeme ako partnerov v procese učenia a výchovy ich detí. Uvítame spoluprácu rodičov s našimi pedagógmi, a to aj v rámci osobnej účasti na vyučovaní. Jednou z možností je tzv. čítanie otcov, kedy raz v týždni začína vyučovanie tým, že jeden z otcov číta deťom z obľúbenej knihy jeho dieťaťa. Okrem utuženia vzťahov detí s rodičmi to vidíme ako prínos pre komunitu školy, v ktorej sú rodičia dôležití.

Nechceli ste otvoriť aj iné ročníky?

JG: Od začiatku sme si stanovili plán, že chceme otvoriť minimálne dve triedy a toho sa držíme. Vnímame záujem aj o otvorenie 3. ročníka. V prípade dostatočne veľkého záujmu a iných priaznivých okolností zvážime otvorenie aj 3. ročníka. Informácie k zápisu a prestupom môžu rodičia nájsť na našej webovej stránke www.narniatt.sk

Čo ak rodič zvažuje prestup, no má z toho obavy?

PK: Naše skúsenosti s prestupom žiakov do iných škôl Narnijského typu v Pezinku a v Bratislave sú také, že deti si rýchlo zvykli na novú školu a chodili do školy s radostným očakávaním, čo tu opäť zažijú. Veľkou väčšinou sa bez ťažkostí prispôsobili novým situáciám a našli si nových kamarátov, čo je pre deti nesmierne dôležité. Výhodou prestupu od tohto školského roka je tiež to, že trieda druhákov bude vyskladaná z detí, ktoré budú v rovnakej situácii, nik z nich nepríde do kolektívu, ktorý je už sformovaný, trieda sa bude tvoriť nanovo a všetci budeme mať rovnakú štartovaciu pozíciu.

Prinášate rôzne inovatívne metódy. Budú sa na ne vedieť deti, ktoré prestúpia z inej školy naladiť?

PK: Inovatívne metódy, ktoré budeme používať vo vyučovaní v druhom ročníku, sú založené na hre, zážitku, radostnom objavovaní a hľadaní riešenia či vlastného názoru. Toto všetko považujeme ako mimoriadne prirodzené pre detstvo, preto veríme a zo skúseností vieme, že deti tieto zmeny privítajú s nadšením.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM