Erik Bojničan Rôzne

V škole obľúbená Jana Kyseľová: Učiteľ by mal byť nielen dobrý pedagóg, ale aj psychológ!

Janu Kyseľovú zo Strednej odbornej školy na Nerudovej ulici v Hlohovci netreba snáď predstavovať ani jednému zo žiakov, ktorí na tejto škole študujú, hlavne v študijných odboroch technické lýceum a biotechnológia a farmakológia. Svojím prístupom si získala nejedného z nich. Prečítajte si rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku V škole obľúbená Jana Kyseľová: Učiteľ by mal byť nielen dobrý pedagóg, ale aj psychológ!
Zdroj: Dnes24.sk

Jana Kyseľová vyštudovala na Chemickotechno­logickej fakulte STU v Bratislave. Na Strednej odbornej škole v Hlohovci učí chemické a technickéodborné predmety už štrnásty rok a žiaci ju pre jej prístup a dobrú náladu majú veľmi radi. Potvrdila to aj naša anketa v ktorej si ju študenti jasne zvolili za najobľúbenejšiu učiteľku. Sadli sme si preto spolu za jeden stôl a porozprávali sa nielen o jej práci, ale aj o živote.

Prečo ste si vybrali práve toto povolanie?

V podstate to bola zhoda okolností. V školstve som zakotvila napriek tomu, že som ukončila technickú vysokú školu. Myslím, že veľký vplyv na výber povolania mali aj moji rodičia, ktorí sú obidvaja učitelia.

Boli vaše učiteľské začiatky ťažké?

Keď sa na to pozerám s odstupom času, myslím, že moje učiteľské začiatky boli primerane náročné. Bolo potrebné zosúladiť starostlivosť o rodinu s veľkým množstvom príprav na vyučovanie. No a samozrejme som mala veľkú trému, keď som sa mala prvýkrát postaviť pred študentov a zaujať ich.

Čo je pre vás na tomto povolaní najkrajšie?

Páči sa mi práca s mladými ľuďmi, sú plní energie a nápadov. A teším sa, keď ich zaujímajú veci, ktoré sa im snažím povedať. Snažím sa, aby si študenti odniesli zo strednej školy okrem vedomostí aj veľa pekných spomienok.

Je niečo, čo je pre vás na tejto práci najťažšie?

Asi sa budem opakovať, ale najťažšia je práca s ľuďmi. Učiteľ by mal byť nielen dobrý pedagóg, ale aj psychológ. Nie všetci študenti sú rovnakí, majú svoje radosti aj starosti a úlohou a poslaním učiteľa je vedieť nájsť ku každému z nich správnu cestu. No a to je podľa môjho názoru najťažšie.

Ste typ učiteľky, ktorá zvykne na svojich študentov zvyšovať hlas?

Myslím, že ani veľmi nie. Občas sa to stane, ale väčšinou sa snažím riešiť napäté situácie skôr s humorom. Zvyšovanie hlasu podľa mňa veľmi nepomáha.

Stáva sa vám často, že vás vaši bývalí študenti na ulici oslovujú?

Mám radosť, keď ma bývalí študenti na ulici pozdravia a prehodíme spolu aspoň pár viet. S niektorými som v kontakte, občas si napíšeme alebo sa zastavia v škole a pochvália sa, ako sa im darí.

Hovorí sa, že práca učiteľa nekončí ani po vyučovaní. Je to pravda?

Niekedy sa stáva, že treba riešiť problémy týkajúce sa žiakov aj vo voľnom čase, ale nie je to pre mňa záťaž. Ak je to v mojich silách, rada rodičom pomôžem.

Ktorý z predmetov, ktoré učíte, máte najradšej?

Keďže učím hlavne odborné chemické predmety, obľúbených mám viac. Veľmi rada učím napríklad chemické laboratórne cvičenia alebo chemické výpočty. Počas laboratórnych cvičení sa niekedy nájde čas aj na to, aby sme sa so žiakmi porozprávali nielen o škole, ale napríklad aj o ich záľubách, a tak mám možnosť lepšie ich spoznať.

Čo hovoríte na trend, že je nutnosť mať vysokú školu?

Podľa môjho názoru je správne, aby mladý človek, ktorý je múdry a šikovný, vyštudoval vysokú školu. Štúdium na vysokej škole je však oveľa náročnejšie ako na strednej škole a nie každý ho zvládne. Samozrejme je dôležité vybrať si vhodnú vysokú školu, hlavne čo sa týka neskoršieho uplatnenia v praxi.

Ako trávite voľný čas, keď neučíte?

Voľné chvíle trávim hlavne s rodinou, ale nájdem si čas aj na svoje obľúbené činnosti. Veľmi rada čítam, vypočujem si dobrú hudbu, baví ma aj práca v záhrade. Snažím sa pravidelne behávať, v lete chodíme s rodinou na turistiku, v zime zas na lyže. Oddýchnem si aj pri pozeraní športu v televízii, som veľký fanúšik hokeja, ale aj cyklistiky alebo tenisu. Taktiež ma veľmi baví cestovanie, rada spoznávam nové krajiny.

Čítajte tiež:

Obľúbený hlohovský učiteľ Stanislav Kamenčík (32): Učiteľ nesmie byť suchár, musí ukázať aj svoju ľudskú stránku

Ich práca neostala bez povšimnutia: Zoznam 23 ocennených hlohovských učiteľov!

FOTO: Obľúbená učiteľka Jana Kyseľová ako ju možno nepoznáte
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM