Martin Novodomec Rôzne

V prezidentských voľbách mám jasno

Už čoskoro nám začne oficiálne v celej spoločnosti veľká politická kampaň k prezidentským voľbám. Možno maturita národa a možno len ďalší neúspešný opravný termín!

Ilustračný obrázok k článku V prezidentských voľbách mám jasno
Zdroj: Dnes24.sk

Okruh kompetencií a právomocí, ktoré sú tak často spochybňované v médiách v prípade funkcie hlavy štátu, má aj iné podstatné špecifiká ako sa na prvý pohľad môže zdať. Počúvať o tom, ako je prezident v parlamentnej demokracii iba „reprezentatívna“ ústavná funkcia, je nesprávne a scestné. Ústava Slovenskej republiky v čl. 101–107, definuje základné postavenie a atribúty výkonu funkcie prezidenta. No to je len explicitný výklad toho, čo od neho občan Slovenskej republiky nevyhnutne očakáva. Dobrý a zodpovedný prezident má oveľa viacej politických a celospoločenských funkcií, ktoré neuvádza žiadna legislatíva, ale sú často relevantnejšie pre jej výkon. Preto je nesprávne, ak hodnotíme funkciu prezidenta iba etatisticky a nepozeráme oveľa viac na jeho spoločenské, hodnotové a vodcovské postavenie, ktoré možno v realite necítime, ale mali by sme.

Tak vlastne akého prezidenta by sme si mali zvoliť? Každý z kandidátov má určité odborné či osobnostné predpoklady, ktoré môžu dokázať presvedčiť. No funkcia prezidenta má primárne politikov spájať v prospech nás voličov, štátnicky reprezentovať a byť hodnotovou osobnosťou pre všetkých ľudí na Slovensku. Prezident by mal byť politik, pretože iba tak môže spájať a riadiť ekonomicko-politický chod tejto krajiny. Prezident sa má k hodnotám nielen hlásiť, ale má ich aj žiť a predovšetkým presadzovať vo verejnom živote. Prezident má reprezentovať doma i v zahraničí nás všetkých a nie len seba. Prezidenta, ktorého je možné počúvať a chápať hoci aj v bežný deň a nie ako „občasníka“, či dokonca „novoročníka“. Možno nevychádzam zo Slovenskej prezidentskej obyčaje, ale toto je želateľný stav.

Preto považujem voľbu prezidenta za malý test pre Slovensko. Skúšku odvahy rozhodnúť sa správne a včas. Hoc Slovensko nie je prezidentskou demokraciou, je krajina, kde prezident ešte stále má byť „hlavou krajiny a vodcom občanov“.

Budem voliť prezidenta, ktorý nás občanov spája, bez ohľadu politickej príslušnosti, názoru či presvedčenia, pretože len tak možno kráčať vpred a neprešľapovať na mieste, či dokonca späť.

Ísť voliť, je vždy správna voľba!

Martin Novodomec – kandidát na poslanca do EP

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM