Rôzne

V Piešťanoch pribudne socha Ľudovíta Wintera: Bude sedieť na Kolonádovom moste

Ľudovít Winter je považovaný za jednu z najvýraznejších osobností mesta, s ktorou sa spája zlatý vek piešťanských kúpeľov.

Ilustračný obrázok k článku V Piešťanoch pribudne socha Ľudovíta Wintera: Bude sedieť na Kolonádovom moste
7
Galéria
Zdroj: TASR

Záver tohto týždňa bude v Piešťanoch patriť programu k odhaleniu sochy Ľudovíta Wintera. Občianske združenie (OZ) Pro Winter sa štyri roky snažilo sústrediť finančné prostriedky na jeho sochu, v sobotu 11. mája ju na Kolonádovom moste slávnostne odhalia. Ľ. Winter bude odvtedy sedieť na svojom obľúbenom mieste, na lavičke uprostred mosta.

OZ vyhlásilo, ako uviedol jeho člen Tomáš Bušo, verejnú zbierku na sochu v roku 2014. Pripravilo množstvo akcií, ktorými oslovovalo verejnosť, aby prispela na realizáciu diela. Wintera podľa zachovanej fotografie stvárnil v bronze v životnej veľkosti sochár Roman Hrčka. „Traduje sa, že po nástupe komunizmu mal tento muž, vďaka ktorému stoja najvýznamnejšie objekty piešťanských kúpeľov, vstup na kúpeľný ostrov zakázaný. Tak sedával na lavičke, zdravil kúpeľných hostí a rozprával sa s ľuďmi,“ uviedol Bušo.

Na piatok 10. mája je v Dome umenia pripravené premietanie hraného dokumentu piešťanského rodáka Dušana Trančíka za prítomnosti umelca. Vstup je voľný. „V sobotu o 13.00 h budeme inaugurovať na moste príležitostnú poštovú pečiatku k odhaleniu sochy a samotný akt sa uskutoční o 14.00 hodine,“ doplnil Bušo. O 15.00 h sa začne v hudobnom pavilóne v Mestskom parku program, vystúpia Funny Fellows, Art Music Orchestra s Janou Hubinskou a Fragile. Bušo pokračoval, že na sochu prispeli jednotlivci i spoločnosti sumami od desať po 10 000 eur.

Celková potrebná suma bola 48 500 eur. V zozname, ktorý má združenie na svojom webe, je viac ako 120 darcov.

OZ je vďačné za podporu mestu, Balneologickému múzeu Imricha Wintera i Slovenským liečebným kúpeľom Piešťany, a. s. Ľudovít Winter päťdesiat rokov svojho života zasvätil zápasu za prosperitu kúpeľov. Piešťany sa vďaka bahnu a bohatej kultúrno-spoločenskej ponuke stali miestom stretávania vysokej medzinárodnej spoločnosti. V roku 1899 bol na jeho podnet vytvorený symbol kúpeľov – preslávený Barlolámač. Väčšina domácich vie, že po ňom je pomenovaná hlavná ulica v Piešťanoch. Ale že bol aj v koncentračnom tábore alebo že je autorom známeho BB pudingu, to už vie dnes málokto.

Foto: ilustračné

Kolonádový most v Piešťanoch
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM