Kultúra Správy

V Piešťanoch pribudla socha Ľudovíta Wintera: Sedí na Kolonádovom moste, VIDEO

Sochu odhalili na Kolonádovom moste druhú májovú sobotu za účasti členov rodiny Winterovcov.

Zdroj: Dnes24.sk

Odhalením bronzovej sochy budovateľa piešťanských kúpeľov Ľudovíta Wintera sa v sobotu popoludní zavŕšilo štvorročné úsilie občianskeho združenia (OZ) ProWinter. Autorom sochy je akademický sochár Roman Hrčka, ktorý už v minulosti pre Piešťany vytvoril niekoľko umeleckých diel. Bronzová socha Ľudovíta Wintera sediaceho na lavičke bude umiestnená na južnej strane Kolonádového mosta. „Pre ďalšie generácie bude slúžiť nielen ako pripomienka výnimočného života a odkazu Ľudovíta Wintera, ale aj ako inšpirácia pre nás všetkých, že tvrdou prácou, zanietenosťou a oddanosťou je možné dosiahnuť nevšedné výsledky,“ uviedla Katarína Hallová z OZ ProWinter.

Súčasťou odhalenia sochy bol dvojdňový kultúrny program. Začal sa v piatok 10. mája premietaním filmu Optimista v Dome umenia, ktoré bolo spojené s koncertom kapely Preßburger Klezmer Band. Sprievodným podujatím bola aj výstava o živote a diele Ľudovíta Wintera inštalovaná vo foyeri Domu umenia.

Sobotné odhalenie sochy sprevádzala aj inaugurácia príležitostnej poštovej pečiatky. „Po skončení ceremoniálu si návštevníci mohli v Hudobnom pavilóne v Mestskom parku vypočuť vystúpenia zoskupení Funny Fellows, Music Art Orchestra s Janou Hubinskou a vokálnej skupiny Fragile. Počas celého popoludňajšieho programu má verejnosť voľný vstup do expozície Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch. V parku pred múzeom je inštalovaná výstava historických fotografií Winterovci a Piešťany,“ informovala oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Program je pripravený aj pre malých návštevníkov podujatia. Tí si v sobotu môžu zašportovať, vyskúšať si zdravotnícke povolania v mininemocnici Winterovcov alebo sa zabaviť maľovaním na tvár. Súčasťou programu v Mestskom parku budú aj stánky s kulinárskymi lahôdkami.

Socha Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste v Piešťanoch
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM