BTW Správy Samospráva

V Hlohovci zasadal krízový štáb. Na druhú vlnu korony sme pripravení

Nebudú sa plošne rušiť plánované podujatia, no dozerať sa bude na dodržiavanie platných protiepidemiologických opatrení.

Ilustračný obrázok k článku V Hlohovci zasadal krízový štáb. Na druhú vlnu korony sme pripravení
Zdroj: TASR

Krízový štáb sa zišiel v utorok 18. augusta po niekoľkotýždňovej odmlke na mestskom úrade v Hlohovci. Zvolal ho primátor mesta Miroslav Kollár a témou bola ohlásená druhá vlna pandémie koronavírusu a s ňou súvisiace aktuálne opatrenia, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

„Členovia štábu boli oboznámení aj s novým pandemickým plánom definujúcim jasné pravidlá fungovania krajiny nielen pri pandémii ochorenia COVID-19,“ informovala hovorkyňa Mesta Hlohovec Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Účastníci informovali o aktuálnej pripravenosti na narastajúcu krivku ochorenia. „Úrad má zabezpečené dostatočné zásoby ochranných prostriedkov pre zamestnancov a aj zabehnutý režim prijatých a stále platných opatrení vo vzťahu k zamestnancom i klientom mestského úradu,“ uviedol prednosta mestského úradu Tomáš Borovský.

Mestský úrad

V prípade výskytu COVID-19 bude podľa neho úrad konzultovať situáciu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva SR a nastavovať pravidlá vzhľadom na konkrétny možný prípad. „Ak dokážeme udržať situáciu pod kontrolou, úrad plánuje zachovať služby pre verejnosť v čo najširšom možnom rozsahu,“ dodal prednosta.

Harmonia

Zariadenie pre seniorov ešte ani nevstúpilo do štvrtej fázy opatrení z prvej vlny pandémie a už sa pripravuje na druhú. Zamestnanci zhromažďujú dostatok ochranných prostriedky pre prípad nákazy, pracujú na krízovom pláne pre druhú vlnu a neustále kontrolujú zdravotný stav personálu vracajúceho sa z dovoleniek aj návštev klientov.

Podujatia

Mesto Hlohovec neplánuje plošné rušenie hromadných kultúrno-spoločenských podujatí. Avšak návštevníci týchto podujatí budú dôrazne vyzývaní k dodržiavaniu platných protiepidemio­logických opatrení. Týka sa to najmä povinnosti nosiť rúška v interiéri po čas celý čas.

Školy

Opatrenia na začiatku školského roka od 2. septembra budú vychádzať z usmernení ministerstva školstva. Na tlačovej besede ich prezentoval minister školstva Branislav Gröhling. Školská dochádzka je podľa neho povinná a školy sa budú od nového školského roka 2020/2021 riadiť troma fázami.

„Zelená fáza bude bezpečná, oranžová sa zavedie pri podozrení na nový koronavírus u jedného žiaka alebo zamestnanca školy. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov alebo pedagóga,“ rozviedol minister..

Školy získajú manuály s návodmi ako postupovať pri rôznych situáciách.

  • Meranie teploty v školách nie je povinné, týka sa až červenej fázy.
  • Nosenie rúšok deťmi v škôlkach nie je povinné. Na prvom stupni ZŠ rúška povinné pre deti nie sú, pre druhý stupeň ZŠ a pre stredné školy sú rúška povinné do 15. septembra.
  • Kontakty medzi skupinami a medzi triedami by školy mali aktívne obmedzovať. Začiatok roka by nemal byť pompézny, deti by sa nemali zbytočne zhromažďovať na jednom priestranstve. Do 20. septembra je zakázané využívať školské zariadenia ako je bazén, či posilňovňa.
Zdroj: Mesto Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM