Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Uvítací víkend je za nami: Ako bude Zámok Hlohovec fungovať ďalej?

Po dvoch rušných dňoch otváracieho víkendu sa brány zámku opäť zatvorili. V akom režime bude fungovať ďalej? Dozviete sa v článku.

Ilustračný obrázok k článku Uvítací víkend je za nami: Ako bude Zámok Hlohovec fungovať ďalej?
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Otvárací víkend prilákal na hlohovský zámok tisíce návštevníkov. Po víkende sa dominanta mesta opäť ponorila do ticha. Ako to teda bude s prevádzkovaním zámku ďalej?

“Vzhľadom na dlhšie trvajúce vyjasňovanie si podmienok dotácie z ministerstva kultúry (keďže sme prví, ktoré z miest, čo získali dotáciu, aj rekonštrukciu dokončili a ešte sa len „utriasa“ model fungovania takto financovaných pamiatok) bude do konca tohto roka zámok v správe mesta, čo trochu limituje jeho plnú prevádzku,” informoval primátor mesta Miroslav Kollár na svojom facebooku.

Od nového roku zmena

Od 1. januára bude zámok zverený do správy mestskej príspevkovej organizácie, ktorá zabezpečí jeho riadne sprístupnenie v pravidelných otváracích hodinách, vrátane všetkých výstavných priestorov, ktoré boli odprezentované počas otváracieho víkendu – aj plnej prevádzky virtuálnej prehliadky. Zároveň dostane priestory na 3. nadzemnom podlaží do podnájmu Vlastivedné múzeum, kde bude mať sprístupnené svoje zbierky.

“Momentálne máme k dispozícii od mesta na treťom nadezmnom podlaží veľkú knižničnú sálu, cisársky apatrmán zložený zo spálne, malého a veľkého salónika, ďalšie dva salóny v západnom krídle a chodbu severného krídla. Na prízemí spravujeme kaplnku a sakristiu. V týchto priestoroch sú umiestnené zbierkové predmety múzea v počte 55 kusov, ktoré sa budú postupne od budúceho roka rozrastať o ďalšie hodnotné zbierkové predmety. Bude to stály expozičný priestor dokumentujúci život na zámku v 18. až 20. storočí. Keď budeme mať platnú podnájomnú zmluvu, mali by sme okrem týchto priestorov ešte mať k dispozícii jednu kanceláriu a ďalšie dve výstavné miestnosti pre krátkodobé výstavy. Celá činnosť múzea v týchto priestoroch bude úzko súvisieť s akciami, ktoré bude na zámku organizovať Mestské kultúrne centrum a Mesto Hlohovec,” uviedol Jozef Urminský, riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci.

Výstava aj koncerty ešte do Vianoc

Podľa informácií z radnice nebude vzhľadom na problém s personálnym pokrytím možné, aby bol zámok otvorený do konca roka 2018 pre verejnosť každý víkend, mesto však do konca roka plánuje usporiadať v priestoroch zámku viacero akcií. Jednou z nich bude aj oficiálna vernisáž výstavy výtvarníčky Radky Hrabovskej.

“Chystáme aj dva – tri koncerty, otvorenie v súvislosti s Vianocami s prepojením na Vianočné trhy a ak nájdeme dostatočné personálne kapacity, tak aj niekoľko voľných víkendov pre verejnosť,” uviedol Kollár.

Foto: Ľubo Gregor

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM