Klaudia Goncalves Rôzne Leopoldov

Ubráňte sa v nebezpečnej situácii: Kurz sebaobrany vás naučí, ako zdolať násilníka

Občianske združenie Zdravší Leopoldov organizuje pre záujemcov o základy sebaobrany bezplatný päťtýždňový kurz. Po jeho absolvovaní budete schopní zdolať aj útočníka so zbraňou.

Ilustračný obrázok k článku Ubráňte sa v nebezpečnej situácii: Kurz sebaobrany vás naučí, ako zdolať násilníka
Zdroj: TASR

„Ovládať základy sebaobrany je dôležité pre každého,“ hovorí Martin Majtán, zakladateľ Občianskeho združenia Zdravší Leopoldov. Práve z tohto dôvodu sa ako amatérsky nadšenec umenia sebaobrany a absolvent niekoľkých výcvikov rozhodol zaradiť do programu aktivít občianskeho združenia bezplatný kurz sebaobrany pre mužov a ženy.

Martin Majtán má 20 rokov, študuje na fakulte matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského v Bratislave. Je zakladateľom Občianskeho združenia Zdravší Leopoldov, ktoré usporadúva rôzne kultúrne a vzdelávacie akcie pre obyvateľov mesta. Sebaobrane sa venuje súkromne ako hobby a taktiež rok na vysokej škole, absolvoval výcvik s trénermi špeciálnych jednotiek v Prahe, chcel by základy sebaobrany naučiť aj ďalších bez toho, aby za to museli platiť.

Viac o pôsobení OZ Zdravší Leopoldov a o pripravovanom kurze sebaobrany prezradil Martin Majtán v krátkom rozhovore:

Ako vznikla myšlienka založiť Občianske združenie?

Zhruba rok sme fungovali ako skupina mladých ľudí, ktorí pomáhali čistiť mesto Leopoldov a taktiež sme boli mestu nápomocní pri organizovaní rôznych mestských podujatí. Časom sme si povedali, že by sme mohli zastrešiť našu prácu pod hlavičkou Občianskeho združenia, aby sme mohli pri organizovaní našich aktivít vystupovať oficiálnejšie.

Aké boli vaše prvé aktivity pod hlavičkou OZ?

Po založení OZ Zdravší Leopoldov sme prišli s myšlienkou vytvoriť priestor – klubovňu, kam by sa ľudia mohli prísť zabaviť a porozprávať bez toho, aby museli za to platiť. Do dnešného dňa prešla naša klubovňa Teahouse mnohými zmenami a ponúka oveľa viac možností, ako na začiatku. Od otvorenia klubovne sa v nej pravidelne konalo množstvo akcií, keďže naším cieľom bolo, aby sa v Leopoldove dialo viac vecí a ľudia nemuseli cestovať za programom do iných miest.

Prejdime konkrétne k programu najbližších týždňov. Na čo sa môžu (nielen) Leopoldovčani­a tešiť?

Rozhodli sme sa, že chceme ľudom ponúknuť kvalitný program každý týždeň. Preto som zvolil bezplatný kurz sebaobrany, ktorý bude prebiehať raz týždenne, vždy v piatok. Na soboty chceme ale tiež pripraviť akcie typu Čítanie pre deti, premietanie dokumentárnych filmov, a.i.

Prečo si myslíte, že kurz sebaobrany ľudí osloví?

Myslím si, že ovládať základy sebaobrany je dôležité, pretože nikdy neviete, čo sa vám môže prihodiť, či už na vás zaútočí človek pod vplyvom omamných látok alebo násilník, žijeme v spoločnosti, ktorá je stále nebezpečnejšia. Nechcem umelo vyvolávať pocity strachu, ale ak k nejakému útoku príde, je dobré vedieť sa brániť. Osobne si želám, aby to, čo sa účastníci kurzu počas jeho trvania naučia, nemuseli nikdy použiť v praxi.

Akým obranným technikám sa účastníci v kurze priučia?

Predvádzané obranné techniky budú vychádzať z bojového umenia Systema ruských špeciálnych jednotiek. Tento štýl boja nás učí brániť sa proti akémukoľvek protivníkovi za akýchkoľvek podmienok, využíva silu prirodzených pohybov tela obrancu aj útočníka. Majstrovstvo v Systeme je tzv. nekontaktný boj. Každý si však sám určuje, do akej miery bude používať kontaktné a bezkontaktné techniky boja, preto si časom každý cvičenec vybuduje svoj vlastný štýl.

Zvládnu absolventi kurzu zdolať aj ozbrojeného protivníka?

Vyučovať budem obranu proti neozbrojenému protivníkovi, ozbrojenému nožom a strelnou zbraňou. Na kurze budeme simulovať reálne situácie, ako môže byť človek napadnutý a ako sa v takýchto situáciách brániť. Naučíme sa na svoju obranu využiť predmety, ktoré máme pri sebe, alebo sa nachádzajú v našom bezprostrednom okolí. Okrem techniky obrany sa však oboznámime aj so zákonmi Slovenskej republiky, aby každý účastník kurzu vedel, že brániť sa môže len po určitú hranicu bez toho, aby bol spáchaný trestný čin.

Kedy a kde bude kurz prebiehať? Je vhodný pre každého?

Cvičiť budeme každý piatok od 18:00 v klubovni Teahouse (1. Mája 105, Leopoldov). Kurz je vhodný pre ženy aj mužov, nie je však vhodný pre malé deti. Vstup je zdarma. Naplánovaných je zatiaľ 5 týždňov, začíname 10. augusta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM