Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Turisti sa rozlúčili s babím letom: Jesenné "Hápéčko" zaznamenalo rekordnú účasť

Jubilejného 40. ročníka Jesenného pochodu HP sa zúčastnil rekordný počet návštevníkov. Zastúpené boli všetky vekové kategórie, okrem peších turistov si slnečný deň v prírode prišlo užiť aj množstvo cyklistov, niekoľko účastníkov absolvovalo trasu Hlohovec – Havran na koňoch.

Ilustračný obrázok k článku Turisti sa rozlúčili s babím letom: Jesenné "Hápéčko" zaznamenalo rekordnú účasť
21
Galéria
Zdroj: KST Hlohovec

V poradí už 40. ročník Jesenného pochodu HP, sa celkovým počtom 759 turistov zaradil na 1. miesto medzi Jesennými pochodmi HP. Spolu s Jarným pochodom HP 2018, na ktorom sa zúčastnilo 1045 turistov, tak vytvoril rekordný ročník, s celkovým počtom 1804 turistov. Pochody organizuje dvakrát do roka Klub slovenských turistov (KST) s podporou sponzorov a Mesta Hlohovec.

Turisti mali na výber z piatich trás rôznych dĺžok, registrovať na štarte sa mohli buď na železničnej stanici v Hlohovci, alebo na stanovišti na Ovčej skale nad obcou Jalšové.

Najdlhšia trasa z Hlohovca, cez Havran až do Piešťan merala 28 km, najkratšia trasa z Hlohovca cez Ovčiu skalu do Jalšového mala dĺžku 13 km.

„Trasu Hlohovec – Havran a späť (44 km) absolvovali 4 nadšenci z Hlohovca, ktorí došli do cieľa Havran a po občerstvení a krátkom oddychu sa pobrali na spiatočnú cestu do Hlohovca – čiastočne lesom, čiastočne po nábreží Váhu. Klobúk dolu pred ich výkonom,“ pochválil nadpriemerný výkon turistov František Miklovič z KST Hlohovec.

Pochodu sa podľa organizátorov zúčastnili všetky vekové kategórie – od najmenších účastníkov (detí predškolského veku), až po seniorov. Prevahu však mala mladá generácia. Predškoláci išli v spoločnosti svojich rodičov a starých rodičov, školopovinné deti aj v sprievode učiteliek.

„O čom sa hovorí menej, sú prípravy, ktoré každému pochodu predchádzajú. Pred jesenným pochodom bolo potrebné vykonať kontrolu trate a upraviť prípadné nedostatky. O obnovu červenej turistickej značky na úseku Hlohovec – Havran sa postarali značkár Slavo Frčko z KST Piešťany a jeho spolupracovník Laco Beleščák z KST Snežná stopa Piešťany. Rodina Bultmanová zo Svrbíc zase, tak ako v minulosti, opravila a pripravila pre bezpečný prechod turistov známe schody v Chotárnej doline pod Svrbickou plešinou. Skupina turistov z KST Hlohovec, ŠKT Vinohrady Bratislava a KT Lokomotíva Bratislava 10 dní pred akciou celú trasu skontrolovala, ostrihala prekážajúce konáre a doplnila pomocné značenie. Týmto ľuďom patrí vďaka za to, že celý značený chodník bol na akciu dobre pripravený a počas pochodu sa nevyskytli žiadne problémy s priechodnosťou trasy či stratou orientácie,“ informoval František Miklovič.

Každý účastník pochodu dostal už tradične na štarte Preukaz účastníka, do ktorého mu boli postupne zaznamenávané pečiatky na štarte, kontrole a v cieli. V cieli obdržal každý turista diplom a spomienkovú pohľadnicu, vyhotovenú špeciálne pre 40. ročník akcie Pochod HP. Pre malých turistov boli pripravené aj sladké odmeny v podobe cukríkov a v cieli na Havrane ich čakala opekačka pri ohnisku.

Ako každý rok, ani tento rok nechýbal sprievodný program v podobe tradičnej lesnej fotogalérie na kontrolnom stanovišti Ovčia skala. Výstava pozostávala z fotografií z ostatných dvoch Pochodov HP a kresieb detských turistov.

„Na tomto mieste by som v mene všetkých členov organizačného výboru rád poďakoval všetkým účastníkom za ich účasť, za to, že prišli a strávili pekný deň v horách, v spoločnosti priateľov prírody a turistiky. A pomohli svojou rekordnou účasťou dokázať, že turistika v Hlohovci nadväzuje na dlhoročné tradície turistických klubov a je stále populárna naprieč všetkými generáciami,“ vyslovil na záver poďakovanie účastníkom aj organizátorom František Miklovič.

Turisti sa rozlúčili s babím letom: Jesenné "Hápéčko" zaznamenalo rekordnú účasť
21
Galéria
Zdroj: KST Hlohovec
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM