BTW Správy Samospráva

Trnavský župan: Keď to budeme robiť ako doteraz, prídeme o obrovské zdroje!

Počas rokovania župy so štátnym tajomníkom Ledeckým - kľúčovým človekom, ktorý je aktuálne zodpovedný za čerpanie eurofondov na Slovensku - odznelo niekoľko dobrých rád ako ich čerpať rýchlo.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský župan: Keď to budeme robiť ako doteraz, prídeme o obrovské zdroje!
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Jozef Viskupič rokoval v utorok 21. júla so štátnym tajomníkom Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Vladimírom Ledeckým. Cieľom stretnutia bolo nájsť spôsob ako výrazne zlepšiť a čerpanie európskych fondov v dobiehajúcom programovom období 2014 – 2020, ako aj v blížiacom sa období 2021 – 2027. Počas rokovania odznelo niekoľko dobrých rád.

Ako zlepšiť čerpanie fondov

Podľa župy situáciu zlepší najmä zníženie byrokratickej záťaže, zjednodušenie kontrol verejného obstarávania či silnejšie postavenie žúp v celom procese.

Prečo sú eurofondy kľúčové

Vyskupič tvrdí, že eurofondy dnes tvoria 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku. Preto ich podľa neho potrebujeme čerpať oveľa lepšie a rýchlejšie. "Ledeckému som preto prezentoval naše odporúčania v príprave nového programového obdobia. Inak nebudeme schopní hneď od začiatku roka 2021 čerpať nové európske fondy. To by bola zásadná chyba a premárnená príležitosť,“ povedal po stretnutí župan.

Nestíhalo sa kvôli minulej vláde

Samosprávne kraje podľa neho upozorňovali už predchádzajúcu vládu, že komplikovanie procesu prípravy nového programového obdobia 2021 – 2027 poškodí schopnosť čerpať eurofondy. Samotná Európska komisia sa v minulosti viackrát jasne vyjadrila, že je na nás, ako si nastavíme vnútorné parametre. Aby sa začalo čerpať fondy čo najskôr, je potrebné vylepšiť súčasný model a nerobiť zásadné zmeny. To by, ako povedal Viskupič, predĺžilo už beztak oneskorené prípravy.

„Poučme sa z chýb, ktoré sa urobili v tomto programovom období. Ponechajme, čo funguje, a opravme, čo bolo od začiatku zle nastavené. Našim spoločným cieľom je efektívnejšie využitie európskych peňazí na zlepšovanie služieb pre obyvateľov a modernizáciu našich regiónov,“ dodal.

Udržať zamestnanosť v ťažkých časoch

V tejto súvislosti župan prednedávnom zaslal podpredsedníčke vlády a ministerke Veronike Remišovej návrhy konkrétnych opatrení na zásadné zrýchlenie verejného obstarávania tak, aby obce a mestá mohli čerpať prostriedky na rekonštrukcie škôlok, či výstavbu cyklotrás.

Prijatie opatrení už počas tohto leta by výrazne zlepšilo čerpanie ešte v aktuálnom programovom období.

Podľa tvrdenia župy špeciálne v období ekonomickej recesie spôsobenej koronakrízou môžu eurofondy pomôcť pri obnove ekonomiky a udržaní zamestnanosti v krajoch. Je potrebné ich čerpať a nasmerovať do opráv ciest alebo energetického zefektívnenia budov škôl, kultúrnych inštitúcií či zariadení sociálnych služieb.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM