Správy Samospráva

Trnavský kraj rozšíril kapacitu očkovacích centier: Koľko ľudí dostane vakcínu?

Veľkokapacitné očkovacie centrá sú otvorené v sobotu aj v nedeľu medzi 8.00 a 18.00 hod.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský kraj rozšíril kapacitu očkovacích centier: Koľko ľudí dostane vakcínu?
Zdroj: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) počas víkendu 13. a 14. marca pokračuje v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 v troch veľkokapacitných očkovacích centrách v Dunajskej Strede, Skalici a Trnave. Prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca bude zaočkovaných ďalších približne 9-tisíc ľudí. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

„Okrem Trnavy očkujeme aj v spádových oblastiach. Doteraz sme zaočkovali vyše 10-tisíc ľudí. Teraz takýto počet zaočkujeme za jeden víkend,“ povedal Viskupič.

Otvorené aj cez víkend

Konzultácie a samotné podávanie vakcín je v réžii ambulantných lekárov a zdravotných sestier, s ktorými TTSK spolupracuje s cieľom odbremeniť nemocničný personál. S administráciou a pozorovaním už zaočkovaných pomáhajú pedagógovia a študenti krajských stredných zdravotníckych škôl.

Veľkokapacitné očkovacie centrá sú otvorené v sobotu aj v nedeľu medzi 8.00 a 18.00 hod. V Trnave sa očkuje na Strednej zdravotníckej škole na Daxnerovej 6, v Skalici v sobotu na rovnakej škole so sídlom Lichardova 1 a v nedeľu na Jatočnej 2046 a v Dunajskej Strede na Strednej odbornej škole rozvoja vidieka s vyučovacím jazykom maďarským na Námestí sv. Štefana 3.

„Všetkých prosíme o príchod maximálne päť minút pred časom uvedeným v SMS správach. Vakcín je dosť pre všetkých prihlásených. Nemá zmysel, aby ľudia prichádzali hoci aj s dvojhodinovým predstihom a čakali. To vytvára zbytočný tlak na lekárov, sestry a personál centra,“ dodal Viskupič.

Pomáhajú aj policajti

Dodržiavanie rozstupov a reguláciu radov priamo na mieste majú na starosti zamestnanci TTSK, štátni a mestskí policajti. „Robíme všetko preto, aby sme zabezpečili plynulosť chodu centra. Postupne budeme skúšať viaceré možností, ako ľudí dôslednejšie organizovať. Uvažujeme napríklad o forme viditeľných poradových lístkov, ktoré budú rozdávané priamo na mieste či o rozdelenie radu na sektory,“ avizoval Viskupič.

Na návštevu očkovacieho centra si je potrebné priniesť občiansky preukaz, preukaz poistenca. TTSK na svojej webstránke zverejnil dotazníky, ktoré si záujemcovia môžu doma vytlačiť a vyplniť, čo prispeje k skráteniu čakacích dôb. Informácie o očkovaní a mapy očkovacích centier sú dostupné aj na špeciálnej stránke.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM