Rôzne

Trnavský jarmok už ožíva: 3 dobroty, o ktoré je veľký záujem

Jarmočisko v centre Trnavy už ožíva, hoci oficiálny začiatok jarmoku bude v piatok na poludnie. Pozrite si, o aké dobroty je najmä veľký záujem.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský jarmok už ožíva: 3 dobroty, o ktoré je veľký záujem
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

V Trnave štartuje ďalší ročník Tradičného trnavského jarmoku. Približne 500 predajcov ľudovoremeselných výrobkov, občerstvenia i spotrebného tovaru rozloží svoje stánky v centre mesta. Hoci oficiálny začiatok jarmoku bude v piatok 9. septembra na poludnie, jarmočisko ožilo už dnes. Veľký záujem je najmä o tradičné lokše, husacinu a burčiak.

Kolotoče aj dobová kuchyňa

Pre deti aj dospelých mesto opäť pripravilo kolotoče a hudobné vystúpenia na Trojičnom námestí. Súčasťou jarmoku je i 7. ročník podujatia Stredovek pod hradbami, počas ktorého sa v Sade Antona Bernoláka utáboria šermiari a rytieri so svojimi družinami. Prostredníctvom dobovej kuchyne, remeselnej tvorby, šermiarskych vystúpení, ukážkami lukostreľby či jazdou na koni priblížia vôňu, chuť a atmosféru skutočného stredoveku.

Témou tohtoročného podujatia budú landsknechti – žoldnieri, ktorí tvorili armádnu pechotu v 15. a 16. storočí a na podujatí predvedú svoje bojové formácie. Nebude chýbať ani pušný prach či tábory vikingov, templárov a jazdecký tábor.

Novinka

História jarmokov a trhov v Trnave sa traduje od 13. storočia. Ako kráľovské mesto dostala postupne od viacerých panovníkov privilégium konania veľkých jarmokov. Silnú trhovú tradíciu mesta dokazuje aj skutočnosť, že Trnava mala istý čas názov Nagyszombath – Veľká sobota, podľa dňa konania trhov. Dnes už nikto nevie, koľko jarmokov má mesto za sebou, a tak sa Tradičný trnavský jarmok koná bez označenia ročníka.

Tohtoročnou novinkou je podľa hovorcu mesta Pavla Tomašoviča víkendový kyvadlový jarmočný autobus, ktorý vyrieši problémy s parkovaním. Z parkoviska pri nákupnom centre OBI bude počas soboty a nedele bezplatne premávať každých 20 minút ku kostolu sv. Jakuba v centre mesta.

Dajte LIKE na tejto FB stránke a budete mať vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM