Monika Hanigovská Kultúra Rôzne

Trnavské aj hlohovecké dominanty v tme: Mestá si uctia Hodinu Zeme

Tento rok sa rozhodli tamojšie radnice zahaliť známe veže do úplnej tmy. Pozrite sa, kedy a kde si môžete pripomenúť podujatie s názvom Hodina Zeme.

Ilustračný obrázok k článku Trnavské aj hlohovecké dominanty v tme: Mestá si uctia Hodinu Zeme
Foto: Zuzana Jakubičková

V Trnave katedrála a bazilika

Mesto Trnava sa už po ôsmy raz zapojí do celosvetovej akcie Hodina Zeme. V sobotu 24. marca od 20.30 do 21.30 h zhasne osvetlenie Katedrály sv. Jána Krstiteľa a Baziliky sv. Mikuláša. Cieľom je symbolicky poukázať na spoločnú zodpovednosť za budúcnosť našej planéty.

V predchádzajúcich ročníkoch Hodiny Zeme Trnava vypínala osvetlenie mestského opevnenia, Bernolákovej brány, mestskej veže a Súsošia Najsvätejšej Trojice na Trojičnom námestí. „Zámerom je upozorniť na problémy, ktoré súvisia so zmenou klímy a ohrozujú našu planétu. Je to jedna z príležitostí, kedy sa môžeme zamyslieť, ako zmeniť svoje konanie v každodennom živote, aby sme životné prostredie zaťažovali čo najmenej,“ uviedla Veronika Majtánová z Mestského úradu v Trnave.

Tri veže v Hlohovci

V Hlohovci podľa informácií hovorkyne mesta Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej sa na hodinu ponoria do tmy hlohovské dominanty. „Vypneme osvetlenie troch našich kostolných veží,“ uviedla.

Hodina Zeme je pravdepodobne najväčšou celosvetovou akciou so zapojením verejnosti. Jej história sa začala 31. marca 2007, keď viac ako 2,2 milióna domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. O rok neskôr sa do Hodiny Zeme zapojilo už okolo 50 miliónov ľudí v 370 mestách a obciach vo vyše 35 krajinách v 18 časových pásmach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM