Rastislav Búgel Rôzne

Svadobná torta môže byť aj taký malý príbeh

Okrúhle, štvorcové i trojuholníkové, jedno i trojposchodové, takmer všetky biele a ani jedna bez nevesty so ženíchom alebo svadobných obrúčok.

Také boli súťažné exponáty dnešnej súťaže o najkrajšiu a najchutnejšiu svadobnú tortu v Maduniciach pri Hlohovci. Amatérske cukrárky z obce i z blízkych Veľkých Kostolian, Leopoldova, Horných Orešian a z Ducového pripravili to najlepšie, čo im fantázia a dostupné suroviny umožnili.
Majstrovstvá v pečení sa v Maduniciach doteraz konali už šesťkrát a boli vždy na inú tému. „Šišky, zákusky, obyčajné torty, vlani to bolo slané pečivo,“ uviedla do problematiky predsedníčka organizujúcej miestnej Katolíckej jednoty Slovenska Božena Sviteková. Autorky sladkých výtvorov čakali na verdikt poroty i návštevníkov, ktorí udeľovali cenu diváka. Každý z nich mal vlastné kritériá ako by mala vyzerať a čo by nemalo poriadnej svadobnej torte chýbať. „No v prvom rade aby tam boli prstienky a aby sa hlavne páčila neveste,“ povedala pani Anna s hlasovacím lístkom v ruke. „Má byť chutná a krásna. Viem, že je to prácne a náročné. Čo treba ohodnotiť, to sú tie kvety na tortách, ktoré nevednú,“ dodala ďalšia z návštevníčok Terézia.
Súťažiaca Jarmila Hodálová poňala svoju tortu ako príbeh. „Dané to bolo, keď som pred rokom zbadala formu na pečenie v obchode. K bielej torte som dala zásnubný prsteň, dve srdiečka znamenajú večnú lásku na celý život, čo zase symbolizuje pár dedka a babky. Je to taký životný príbeh. Pečenie mi trvalo dva dni,“ povedala cukrárka pre TASR. Jej torty nechýbajú na mnohých svadbách v širokom okolí. Renáta Ďurišová pripravovala dva dni len kvety, ktoré boli na jej torte dominantné a farebne tortu ozvláštnili. Lucia Duranová sa priznala, že výsledná podoba jej torty bola malou improvizáciou.
Každý zo súťažných exponátov čakal dnes v závere súťaže rovnaký osud – rozkrájanie na porcie a sladké úsmevy ich konzumentov.

Zdroj: TASR

Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM