Svadobná torta môže byť aj taký malý príbeh
Okrúhle, štvorcové i trojuholníkové, jedno i trojposchodové, takmer všetky biele a ani jedna bez nevesty so ženíchom alebo svadobných obrúčok.
Také boli súťažné exponáty dnešnej súťaže o najkrajšiu a
najchutnejšiu svadobnú tortu v Maduniciach pri Hlohovci. Amatérske cukrárky
z obce i z blízkych Veľkých Kostolian, Leopoldova, Horných Orešian a
z Ducového pripravili to najlepšie, čo im fantázia a dostupné suroviny
umožnili.
Majstrovstvá v pečení sa v Maduniciach doteraz konali už šesťkrát a
boli vždy na inú tému. „Šišky, zákusky, obyčajné torty, vlani to bolo
slané pečivo,“ uviedla do problematiky predsedníčka organizujúcej
miestnej Katolíckej jednoty Slovenska Božena Sviteková. Autorky sladkých
výtvorov čakali na verdikt poroty i návštevníkov, ktorí udeľovali cenu
diváka. Každý z nich mal vlastné kritériá ako by mala vyzerať a čo by
nemalo poriadnej svadobnej torte chýbať. „No v prvom rade aby tam boli
prstienky a aby sa hlavne páčila neveste,“ povedala pani Anna s hlasovacím
lístkom v ruke. „Má byť chutná a krásna. Viem, že je to prácne a
náročné. Čo treba ohodnotiť, to sú tie kvety na tortách, ktoré
nevednú,“ dodala ďalšia z návštevníčok Terézia.
Súťažiaca Jarmila Hodálová poňala svoju tortu ako príbeh. „Dané to
bolo, keď som pred rokom zbadala formu na pečenie v obchode. K bielej torte
som dala zásnubný prsteň, dve srdiečka znamenajú večnú lásku na celý
život, čo zase symbolizuje pár dedka a babky. Je to taký životný príbeh.
Pečenie mi trvalo dva dni,“ povedala cukrárka pre TASR. Jej torty
nechýbajú na mnohých svadbách v širokom okolí. Renáta Ďurišová
pripravovala dva dni len kvety, ktoré boli na jej torte dominantné a farebne
tortu ozvláštnili. Lucia Duranová sa priznala, že výsledná podoba jej
torty bola malou improvizáciou.
Každý zo súťažných exponátov čakal dnes v závere súťaže rovnaký
osud – rozkrájanie na porcie a sladké úsmevy ich konzumentov.
Zdroj: TASR
Foto: Ilustračné