Rastislav Búgel Rôzne

Šumperský jarok má kolovú, zrubovú i kamennú hrádzu

Prírodná Open Air Gallery na Šumperskom jarku v Hlohovci vznikla ako inšpirácia pre projekty ochrany krajiny pred povodňami.

Mesto pristúpilo k jej vybudovaniu po tom, ako posledné lokálne povodne zaplavili časť mesta. Získalo na financie z vládneho Programu revitalizácie krajiny, v priebehu piatich mesiacov do októbra vybudovalo na území rad za sebou idúcich prírodných prekážok, ktoré pomôžu ochrániť Hlohovec pred vodou.
„Sme radi, že sa nám to podarilo,“ uviedla pre TASR prednostka Mestského úradu v Hlohovci Eva Lukáčová. Vody zo Šumperského jarku pravidelne podľa nej zatápali križovatku v smere na Nitru, vlani aj obchodné centrum a časť areálu výrobcu liečiv Zentiva. „V komplexe našich protipovodňových opatrení je Šumperský jarok najvýznamnejšia časť,“ konštatovala Lukáčová. V dĺžke zhruba 800 metrov vybudovali desiati pracovníci z aktivačných prác kolovú, prekladanú, stetovnicovú, zrubovú i kamennú hrádzu, niektoré posilnené v častiach geotextíliami, tiež drôto-kamenné koše a rošty. Podľa slov manažéra Programu revitalizácie krajiny Michala Kravčíka tieto zábrany zadržia v prípade prívalových vôd veľké nečistoty ako konáre a bahno a do jediného odtokového potrubia tak bude môcť tiecť iba voda. „Doteraz bahno a drevo kanalizačnú rúru upchali a vznikol problém,“ povedal Kravčík.
Za normálnych poveternostných podmienok je koryto jarku vyschnuté, teraz je lokalita schopná konfrontovať sa s rizikovým objemom 66.000 m3 vody pri extrémnych zrážkach, nastavená je na zdržanie a rozptyl 33.000 m3 prívalových vôd. Vody stekajú do jarku z okolitých polí oddávna, ťažkosti začali podľa Lukáčovej po zastavaní plôch, kam sa voda pôvodne rozptyľovala. „Opatrenia sme v praxi ešte nevyskúšali, skúška príde pri veľkých dažďoch,“ dodala Lukáčová.
Dnes si dielo na Šumperských jarkoch prezreli počas prezentačného dňa zástupcovia štátnych inštitúcií ako Slovenský hydrometeorologický ústav, Lesy SR, Výskumný ústav vodného hospodárstva, Slovenskej akadémie vied a univerzít. Podľa Kravčíka sa boli opatreniami v Hlohovci inšpirovať už napríklad aj Nóri. V ďalšej etape je zámerom vybudovať pri jarku oddychovo-relaxačnú zónu.

Zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM