Erik Bojničan Rôzne

Štúrova a Hollého sú klasika: Hlohovec má ale aj názvy ulíc, aké zrejme nikde inde nenájdete

Ulica ako 9. mája, J. Kráľa, SNP, nesúce mená po známych dejateľoch, umelcoch či udalostiach, nájdete v rôznych slovenských mestách. V Hlohovci sa ale denne prechádzame aj po takých, ktorých názvy by ste inde zrejme hľadali márne...

Ilustračný obrázok k článku Štúrova a Hollého sú klasika: Hlohovec má ale aj názvy ulíc, aké zrejme nikde inde nenájdete
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Národní buditelia, umelci, politické osobnosti, revolúcie, prevraty… Mená uliciam v slovenských mestách dávajú najrôznejší ľudia či udalosti. Hoci každé mesto je iné, Slovákov spája rovnaká história a kultúra, preto v takmer každom meste nájdeme ulice či námestia ako Cyrila a Metoda, J. Hollého, M. Benku, M. R. Štefánika či P. O. Hviezdoslava.

Nevyhli sa zmenám

Nie je ničím nezvyčajné ani menenie názvu ulíc. K tomu často prichádza napríklad pri zmene politického režimu. Svoje by o tom určite vedeli rozprávať Hlohovčania žijúci na ulici M. R. Štefánika, keďže táto ulica je spomedzi tých v našom meste jednoznačným rekordérom v počte zmien názvu.

K zmenám ale prichádza aj z praktických dôvodov. Mnohí z nás si pamätajú situáciu, kedy sme v našom meste mali napríklad dve Školské ulice. Jednu v Šulekove, ktorej sa názov zachoval a tú, ktorá teraz nesie názov Starý rínok.

Rarity medzi názvami

V Hlohovci sa však nachádzajú aj ulice, ktorých názvy sa nedajú nazvať inak ako raritami. V iných mestách by ste zrejme zbytočne hľadali napríklad Manckovičovu ulicu, ktorá je pomenovaná po významnom kníhtlačiarovi, ktorý pôsobil na území nášho mesta v 16. storočí. Vďaka nemu sa Hlohovec zaradil na mapu ako jedno z mála miest, kde v tomto období bola kníhtlač.

Medzi rarity patrí bezpochyby aj ulica Arpáda Felcána. Tá je pomenovaná po učiteľovi Arpádovi Felcánovi, ktorý svojou prácou zmapoval dejiny Hlohovca ešte v tridsiatych rokoch minulého storočia. Arpád Felcán právom patrí medzi najvýznamnejších rodákov z Hlohovca, nakoľko by sa so svojím úsilím a odhodlaním mohol stať synonymom pre lokálpatriota nášho mesta. A. Felcán bol nadšeným a oddaným učiteľom, spisovateľom, novinárom a aktívne sa zapojil do Slovenského národného povstania.

Hlavu by niekomu, kto nie je z Hlohovca istotne zamotali aj názvy, ktoré v našom meste zľudoveli. Viac o nich sa môžete dočítať v článku: Hlohovec s originálnymi názvami: Ulice či štvrte, kde GPS nepomôže :)

Môže vás zaujímať:

Otestujte sa: Ulice Hlohovca za éry kosáku a kladiva, spomeniete si ešte na ich názvy?

20 najlepších hlohoveckých výrazov: Ruku na srdce, ktoré denne používate vy? :)

Krokodíl, Dalí ale aj dvojmetrové huby: Pozrite, čo všetko sa dá vidieť počas prechádzky pri Váhu. FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM