Rastislav Búgel Kultúra

Stretnutia ma napĺňajú motiváciou

Pred pár dňami viedla besedu v Hlohovci. Dnes nám odpovedala na pár otázok. Populárna autorka, Miroslava Varáčková.

1.Ako ste sa dostali k literatúre? Ani neviem, s láskou k nej som sa asi už narodila. Mám pocit, že píšem odjakživa. Najprv to boli krátke rýmovačky a divadelné scénky na ZŠ, potom v tínedžerskom veku „tony“ papiera popísaného poéziou a rôznymi myšlienkami, no a nakoniec som počas MD akosi spontánne prešla aj k próze. Vždy som mala potrebu ventilovať svoje pocity touto formou, je to pre mňa prirodzené ako napríklad dýchať či spať.

** 2. Kedy ste začali písať prvé texty?** Prvé texty vznikli už na tej spomínanej základnej škole, niekedy na prvom stupni. So spolužiačkami sme si vymysleli triedny časopis a poctivo som ho zapĺňala svojimi básničkami o dianí v triede.

3. Pamätáte si svoj prvý text? Nebála by ste sa ho dnes publikovať? Myslím, že to bola akási rýmovačka o spolužiačke Eve a jej platonickej láske Ferovi, ale nie som si istá. Je to už skutočne veľmi dávno. A či by som sa ho bála publikovať? Nie, aspoň by bola sranda.

4. Pre koho sú určené vaše knihy a ktorá je vaša najobľúbenejšia? Moje knihy sú primárne určené pre young adult. Zámerne som použila anglický výraz, pretože najlepšie vystihuje cieľovú skupinu, pre ktorú píšem. Nedá sa jednoznačne povedať, či sú výhradne pre tínedžerky a tak isto ani nie, či pre staršie ženy. Ale myslím si, že by sa v nich mohol nájsť každý, kto má aspoň trochu rád napätie, nezvyčajné prostredie a náznaky romantiky. No a ktorú z mojich kníh mám najradšej? Na to odpovedať neviem. Vždy asi tú, ktorou momentálne žijem. Ale ak by som mala povedať, ktorá sa mi písala najľahšie, v tom prípade by odpoveď znela: Prežila som svet.

5. Čo Vám dáva písanie a stretnutia s čitateľmi/kami? Písanie mi okrem ventilovania si vlastných pocitov dáva možnosť uniknúť z reality, a to na ňom milujem asi najviac. Je úžasné ponoriť sa do príbehu, vymyslieť si prostredie, charaktery, zápletky… a môcť aspoň na pár krásnych okamihov zabudnúť na bežné starosti. No a stretnutia, či už osobné alebo virtuálne, ma napĺňajú motiváciou. Vždy, keď dostanem pozitívny ohlas, si znovu a znovu uvedomím, že to čo robím, nie je zbytočné.

6. Aký je váš literárny vzor? Nemám iba jeden. Momentálne patrí medzi mojich obľúbencov napríklad Markus Zusak – autor Zlodejky kníh a Posla. Veľmi sa mi páči jeho štýl, schopnosť získať si čitateľa, zaujať a dostať sa „pod kožu“. Skutočne ho obdivujem. Ďalej je výborná aj Suzanne Collins so sériou Hunger Games, ktorá patrí medzi moje topky. Za spomenutie stojí taktiež Catherine R. Hydeová, a aby som nezabudla, samozrejme, Romain Rolland – Peter a Lucia je asi najkrajšia kniha, akú som doteraz čítala.

7. Čo robíte okrem písania? Množstvo vecí. Som mama, manželka, autorka kníh, prispievateľka na blogy, vášnivá čitateľka, milovníčka dobrých filmov, prírody, cestovania, fotografovania, šoférovania… mám pokračovať? /smiech/

8. Ako najradšej relaxujete? Aktívne. Nerada len tak sedím a zabíjam čas nudou, vtedy mám pocit, že mi život uniká pomedzi prsty. Možno aj preto odpoviem na túto otázku slovným spojením – vysokohorskou turistikou.
Ale uvoľniť sa viem aj napríklad pri čítaní kníh, či pozeraní filmov… musia mať však hlboký príbeh, niečo, čo dá človeku viac ako napr. nejaká americká komédia. Tie nemusím /česť výnimkám/.

Ďakujeme zarozhovor. V mene redakcie prajem veľa nových čitateliek a plnú hlavu príbehov!

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM