Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Spríjemnite si relax pri vode: Na kúpalisku pribudla knižná búdka

Neformálna skupina ekonadšencov DOZOR HC, ktorá svojimi aktivitami prispieva k čistejšiemu Hlohovcu a jeho okoliu rozšírila knižnú rodinu o ďalšiu drevenú búdku na knihy.

Ilustračný obrázok k článku Spríjemnite si relax pri vode: Na kúpalisku pribudla knižná búdka
Zdroj: DOZOR HC

„Dobrovoľný občasný zber odpadkov rukami“, skrátene DOZOR HC je komunita ľudí známa svojimi ekologickými aktivitami v prospech životného prostredia. Ich činnosť sa však neobmedzuje len na zbieranie odpadkov a likvidáciu malých nelegálnych skládok, venujú sa aj ďalším, pre mesto prospešným činnostiam. Natierajú zábradlia, čistia chodníky od buriny, vysádzajú kvetináče, osádzajú knižné búdky, v posledných dňoch pomáhali s odstraňovaním popadaných drevín v Zámockej záhrade po prívalových dažďoch, atď.

Práve pred pár dňami osadili ďalšiu, v poradí už štvrtú drevenú búdku na knihy, ktorá bude slúžiť obyvateľom mesta v areáli hlohovského kúpaliska.

Horúce letné dni pri vode si tak budú môcť spríjemniť čítaním dobrej knihy.

Ďalšie tri búdky už dlhšiu dobu spoľahlivo plnia svoju funkciu v parku na Dilongovej ulici, na detskom ihrisku na Kamenohorskej ulici a na sídlisku Sihoť.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Zdroj: DOZOR HC

Na výrobu búdok boli použité financie, ktoré „DOZORÁCI“ získali od VÚC za ocenenie Ekologický čin roka, ktoré získali dva roky po sebe a dokopy na podporu svojich aktivít dostali od samosprávneho kraja 2000 eur.

„Búdky sú financované z odmien, ktoré sme získali za Ekologický čin roka, zatiaľ stále míňame peniaze, ktoré sme dostali vlani,“ upresnil „dozorák“ Marek Jankovič. „Možno v budúcnosti pribudnú ďalšie búdky v iných častiach mesta. Je tu stále dosť oddychových zón, kam by sa hodili,“ dodáva Marek a pokračuje: „Búdky robí „naša“ akčná dozorácka rodinka, ktorá si samozrejme ako vždy nepraje byť menovaná. Patrí im ale veľká vďaka za to, čo robia, búdky nie sú ich jediné dielo.”

K “dozorákom” sa môžete pridať aj vy a zúčastniť sa ktorejkoľvek chystanej akcie, ktoré avizujú na svojom facebooku. Ak vám termíny spoločných akcií nevyhovujú, ešte stále môžete byť aktívny a zapojiť sa do čistenia svojho okolia tak, že sa zapojíte do celoročnej akcie *“Každý deň zdvihnem zo zeme aspoň jeden odpadok*” (nájdete ju na facebooku). Jej obsah je jasný už z názvu: Aj malými krokmi vie každý jeden z nás prispieť k tomu, aby naše okolie bolo čistejšie a príjemnejšie pre život. Stačí sa raz za deň zohnúť a zodvihnúť jeden odhodený odpadok.

Počasie “dozorákom” túto sezónu nepraje tak, ako počas tých minulých – keďže všetky ich aktivity sú outdoorové, dážď im dokázal prekaziť nejednu naplánovanú akciu.

“Sme otvorení nápadom verejnosti, ak by niekto potreboval pomôcť s nejakou akciou (čistenie, skrášľovanie, atď.), stačí sa nám ozvať a ak sa bude dať, radi pomôžeme,” ponúka pomocnú ruku v mene všetkých “dozorákov” Marek.

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM