Erik Bojničan Rôzne

Spoznávate hlohovskú bytovku na fotke? Toto prvenstvo jej už nikto nevezme!

Obraz Hlohovca, ako ho dnes poznáme, vypĺňajú aj bytové domy. No nebolo tomu tak vždy a bytovky sa tu neobjavili zrazu a naraz.

Ilustračný obrázok k článku Spoznávate hlohovskú bytovku na fotke? Toto prvenstvo jej už nikto nevezme!
8
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď si Hlohovec dnes už bez bytových domov ani nedokážeme predstaviť, do prvých bytov sa ľudia v našom meste začali sťahovať až v 50-tych rokoch minulého storočia. Vtedy uzrelo svetlo sveta aj najstaršie hlohovské sídlisko a to v lokalite pri rieke Váh – na dnešnej Dilongovej ulici.

Podľa kroniky mesta Hlohovec v tom čase naše mesto trápila bytová kríza. V druhej polovici 50. rokov 20. storočia bol podľa kroniky zavedený poradovník, do ktorého boli časovo zapisovaní uchádzači o byty a podľa toho im potom boli postupne byty vydávané.

Bytové domy postupne okrem nábrežia pribúdali aj v iných lokalitách. Počiatkom 60-tych rokov rokov minulého storočia postupne začali vyrastať na dnešnej ulici Za Poštou, na Vinohradskej či na ulici Slovenského národného povstania. Naopak, medzi najmladšie sídliska v meste patria Nitrianska a Dolná Sihoť, ktoré boli dokončené v 80-tych rokoch.

My sme sa však pozreli aj na ďalšiu zaujímavú vec. A to na to, ktorá bytovka bola v našom meste postavená ako prvá. Zaujímavosťou je, že by ste ju darmo hľadali na niektorom zo spomínaných hlohoveckých sídlisk.

Ako prezradil riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský, prvenstvo patrí bytovke, ktorá bola postavená v Zámockej záhrade v roku 1953 na mieste zaniknutého zámockého skleníka. Tento bytový dom bol podľa mestskej kroniky postavený pre zamestnancov Koedukačného ústavu, ktorý v tom čase sídlil na zámku.

Uvedenú bytovku si môžete pozrieť na našich záberoch v priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

FOTO: S bytovkou v Hlohovci je spätá zaujímavosť. Aha, aké prvenstvo jej patrí
8
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM