Erik Bojničan Rôzne

Spoznajte ich aj vy: 7 naj zaujímavostí o kláštore Františkánov v Hlohovci

Kláštor Františkánov je jednou z top dominánt Hlohovca a súčasťou nášho mesta je už stovky rokov. Ale viete o týchto zaujímavostiach?

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte ich aj vy: 7 naj zaujímavostí o kláštore Františkánov v Hlohovci
13
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Kláštor Fantiškánov Hlohovčania dobre poznajú. Vidno ho už z diaľky a mnohí okolo neho chodia dennodenne. Súčasťou mesta je už stovky rokov, teraz vám ho však priblížime celkom inak. Vybrali sme sedem naj zaujímavostí – mix z histórie, ale aj súčasného diania. O ktorých ste vedeli a ktoré fakty počujete po prvýkrát?

1. História kláštora je podľa hlohovských Fantiškánov spätá s bulou pápeža Pavla II. z roku 1465, ktorou povolil v blízkosti kaplnky Všetkých svätých postaviť Františkánsky kostol. Táto kaplnka sa spomína v pápežskej bule z roku 1401. Bola teda postavená v 2. polovici 14. storočia, pred viac ako šiestimi stovkami rokov.

2. Od roku 1959 sídli v budove kláštora Vlastivedné múzeum v Hlohovci. To sa okrem iných pokladov môže pochváliť aj rozsiahlou expozíciou o Františkánoch na Slovensku. Bola vybudovaná v spolupráci s Reholou františkánov a je rozdelená na desať tematických celkov. Podľa slov riaditeľa múzea Jozefa Urminského sa jedná o jedinú expozíciu svojho druhu na území Slovenska. Ako ďalej povedal, zaujímavé sú predovšetkým rôzne relikvie, ako perleťou vykladaný kríž, misijný kríž, lampa na večné svetlo či kalich s pečaťou Salvatoriánskej provincie.

Misijný kríž v expozícii Vlastivedného múzea
Misijný kríž v expozícii Vlastivedného múzea / Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

3. Kláštor vznikol a bol postavený za vlády Mateja Korvína. Prvými obyvateľmi kláštora boli Františkáni z Bosny, ktorí rozvinuli naplno svoju činnosť po postavení kláštora v roku 1492. Pre lepšiu predstavu v roku 1492 Krištof Kolumbus doplával k brehom Ameriky a ten rok je udávaný ako hranica konca stredoveku.

4. Vďaka kláštoru Fantiškánov sa Hlohovec zapísal do dejín slovenskej kníhtlače. V 80. rokoch 16. storočia tu totiž bola zriadená jedna z prvých kníhtlačiární. V kláštore pôsobila vtedy kníhtlačiareň, ktorá sa spája s menom Valentína Manckoviča, jedným z prvých kníhtlačiarov na Slovensku. Pomenovaná je po ňom jedna z hlohovských ulíc.

5. Refektár, kedysi kláštorná jedáleň je architektonický najhodnotnejšou miestnosťou. Exponáty nachádzajúce sa v kláštornej jedálni pochádzajú podľa slov Jozefa Urminského z hlohovského zámku, prípadne z bohatých meštianskych domov Hlohovca. K najcennejším exponátom patrí napríklad bohatá intarzovaná baroková skriňa z polovice 18. storočia, rokoková komoda či masívny pseudo-renesančný kredenc. V súčasnosti je táto miestnosť obľúbeným miestom sobášov.

Refektár, kedysi kláštorná jedáleň
Refektár, kedysi kláštorná jedáleň / Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

6. V súčasnosti je mnohým Hlohovčanom známe pastoračné centrum KrTko, ktoré je určené pre deti a mladých, ktorí sa stretávajú či už v pravidelných krúžkoch a stretkách, alebo pri príležitostných akciách. Ako však vznikol tento názov? Podľa Františkánov si názov krTko vybrali, kvôli priestorom, ktoré boli pôvodne pivnica. Veľké písmeno T v slove krTko je symbolom františkánskeho tau, pretože rehoľa menších bratov Františkánov je ich zriaďovateľ.

7. Vo Františkánskom kláštore v Hlohovci sa našla najstaršia pamiatka v hlaholskom jazyku na Slovensku. takzvané hlaholské zlomky. Zlomky hlaholskej omšovej knihy z konca 13. alebo začiatku 14. storočia, ako uvádza múzeum, sa zachovali na väzbe talianskej knihy Františka Saleského „Trattato dell´amor di Dio“ (Venecia 1642). Pergamenové listy sú chorvátskej proveniencie, predpokladá sa, že sa na územie Slovenska dostali presunom františkánskych mníchov alebo výmenou knižného materiálu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zamerané na kláštor v Hlohovci: Fakty, ktoré možno o ňom ani ešte nepoznáte
13
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM