Klaudia Goncalves Kultúra Rôzne

Spomínali na Jozefa Adamoviča: Pripomenuli si jeho nedožité osemdesiatiny, FOTO

V hlohovskom kine Úsmev si spomienkovým večerom a premietaním pripomenuli významného slovenského herca Jozefa Adamoviča

Ilustračný obrázok k článku Spomínali na Jozefa Adamoviča: Pripomenuli si jeho nedožité osemdesiatiny, FOTO
6
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk

Pri príležitosti nedožitých osemdesiatych narodenín si v hlohovskom kine zaspomínali na slovenského herca Jozefa Adamoviča jeho tri spolužiačky z Jedenásťročnej strednej školy za účasti hlohovského publika.

Spomienkový podvečer spojený s priemietaním filmu Hry lásky šálivé režiséra Jiřího Krejčíka z roku 1971, v ktorom hral Jozef Adamovič po boku svojej partnerky Božidary Turzonovovej sa uskutočnil v kine Úsmev 24. apríla o 17:00 hodine.

Pôvodne prisľúbila účasť na podujatí aj umelcova životná partnerka Božidara Turzonovová, pre zranenie však musela účasť v diskusii odrieknuť.

Trnavský rodák Jozef Adamovič prišiel do Hlohovca v roku 1948 s otcom a bratom po tragickej smrti matky. Spolužiačky spomínali, ako sa im Jozef zveril, že o matku prišiel vo vojne, keď ju prešiel tank. V meste chodil do základnej i strednej školy, po maturite odišiel na štúdiá do Bratislavy.

Hercova spolužiačka Alica Valašíková v roku 2013 krátko po jeho smrti zaspomínala, že s herectvom začal už v predposlednom roku štúdia na jedenásťročenke, keď hral princa v divadelnej hre Popoluška na javisku kina Úsmev. „Bol veľký fešák, keď vystúpil na pódium, všetkým dievčatám sa oči rozžiarili a zaburácali,“ uviedla pani Alica pre web mesta Hlohovec. „Boli sme veľmi dobrý kolektív. Bolo nás 37, vymýšľali sme rôzne huncútstva, ktoré zároveň utužili partiu. Po maturite sme sa pravidelne každý rok stretávali a on na stretnutiach nechýbal. Naposledy bol s nami v roku 2007. Na spoločných fotografiách ho však nevidieť, keďže väčšinu času filmoval a fotografoval,“ dodala.

K Hlohovcu sa viaže i Adamovičova vážna dopravná nehoda, keď cestou domov začiatkom 70. rokov utrpel zranenia pri autohavárii a zostal poznačený jazvou na tvári.

Spolužiačky sa zhodli, že Jozef bol už za školských čias charizmatický recitátor a citlivý a empatický človek.

Pripomenuli si jeho nedožité osemdesiatiny: V kine Úsmev spomínali na Jozefa Ada
6
Galéria
Foto: Klaudia Goncalves / Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM