Erik Bojničan Rôzne

Špeciality starých mám z Hlohovca, na ktoré by bola škoda zabudnúť: Jedlá, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás. Prinášame vám špeciality našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám z Hlohovca, na ktoré by bola škoda zabudnúť: Jedlá, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy v Hlohovci a okolí.

Zemiaky, múka, masť či strukoviny boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame 3 jedlá, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Šošovičná kaša

Suroviny: 500g šošovica, bravčová masť, 1 väčšia cibuľa, , múka, mleté čierne korenie, soľ

Šošovicu opláchneme a aspoň na tri hodiny necháme vo vode odstáť. V tej istej vode ju varíme do mäkka a medzitým si pripravíme zásmažku: masť necháme rozpustiť na panvici, pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú pražíme do sklovita. Keď je dostatočne opražená, pridáme múku, mleté čierne korenie a soľ. Všetko zmiešame a dolejeme vody podľa potreby.

Balatónska špecialita

Suroviny: 500g bravčové mäso, 4 väčšie sterilizované kyslé uhorky, 4 feferóny, 5 polievkových lyžíc horčice, broskyňa, olej

Bravčové mäso nakrájame na tenké rezance a prudko orestujeme na oleji. Pridáme horčicu a nakrájané kyslé uhorky s feferónmi. Niekto pridáva aj nakrájanú broskyňu. Podáva sa v zemiakovej placke, či zajedá chlebíkom a zapíja pivom, alebo vínom.

Fazuľový prívarok

Suroviny: 500g fazule, 2 zemiaky, 1 kyslá smotana, ocot, kôpor

Fazuľu, ktorú sme nechali deň namočenú dáme variť. Keď je fazuľa polomäkká pridáme dva nastrúhané zemiaky osolíme. Zemiaky sa rozvaria a zahustia fazuľu. Keď je fazuľa uvarená pridáme kyslú smotanu. Nakoniec dochutíme octom a posekaným čerstvým kôprom.

Môže vás zaujímať:

Chrípka začína vytŕčať rohy: Staré recepty od Hlohovčanov, ktoré vás postavia na nohy i zahrejú

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie