Monika Hanigovská Krimi

Smutné počty Trnavského kraja: Vyše tisíc výjazdov k požiarom aj najviac usmrtených

Rok 2017 dal hasičom Trnavského kraja zabrať. Za posledné päťročné obdobie je to rok s najvyšším počtom udalostí, najvyšším počtom zranených i usmrtených.

Ilustračný obrázok k článku Smutné počty Trnavského kraja: Vyše tisíc výjazdov k požiarom aj najviac usmrtených
Foto: Peter Handzuš

Hasiči Trnavského kraja boli vlani povolaní k 4198 udalostiam. Počet ich výjazdov bol medziročne o 1051 vyšší, na čom sa v prevažnej miere podieľala augustová veterná kalamita s celkovými 125 výjazdmi, a tiež zvýšený počet požiarov v marci, ktorých bolo dohromady až 341. Informovali o tom zástupcovia Krajského riaditeľstva (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave.

Smutné štatistiky

Podľa Martina Krajčoviča, vedúceho oddelenia operačného riadenia KR, z celkového počtu výjazdov bolo 35 percent k požiarom (1461), 32 percent k technickým zásahom (1361) a 24 percent k dopravným nehodám (1010).

Po dve percentá sa na štatistike podieľajú ekologické zásahy (83) i plané poplachy (71). „Maximum zásahovej činnosti bol v auguste, kedy príslušníci z našich 11 hasičských staníc mali spolu 494 zásahov,“ konštatoval Krajčovič.

Najviac práce pridali udalosti hasičom v okresoch Trnava a Dunajská Streda, kde mali 1068 a 789 výjazdov. Z hasičských staníc vedie Hlohovec s celkovými 428 výjazdmi.

Materiálne škody v číslach

Škody sa vyšplhali podľa Krajčoviča na 2,815 milióna eur, čo je zhruba o 210.000 eur menej ako v roku 2016. "Uchránené hodnoty boli ale 19,6 milióna eur, čo je zase o 3,8 milióna viac. Vlani bolo na území kraja 1349 požiarov, je to medziročne o 434 prípadov viac " uviedol Krajčovič.

„Za posledné päťročné obdobie je to rok s najvyšším počtom udalostí, najvyšším počtom zranených (30) i usmrtených (9),“ informovala hovorkyňa KR Júlia Kedrová.

Najviac, 381 požiarov, bolo v okrese Trnava, najmenej (75) v okrese Skalica.

Najviac nahlásených požiarov bolo v prírodnom prostredí, v štatistike odvetví vedie poľnohospodárstvo. Pri 735 požiaroch išlo o neopatrnosť dospelých a 246 požiarov bolo založených úmyselne.

Najväčšie požiare

„K najväčším patril požiar na pôdohospodárskom družstve vo Vlčkovciach pri Trnave, kde hrozil úhyn okolo 200 dojníc, ale včasnou intervenciou sa podarilo zvieratá zachrániť. Hasičov zamestnal aj požiar strešnej konštrukcie na objekte Sessler v Trnave,“ informoval, vedúci operačno-technického oddelenia KR Daniela Šiška.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM