BTW Správy

Smutná správa: Zomrela významná Hlohovčanka

Jana Štefánia Kuzmová nás navždy opustila v utorok 25. augusta vo veku 73 rokov ,

Ilustračný obrázok k článku Smutná správa: Zomrela významná Hlohovčanka
Zdroj: Mesto Hlohovec

Mesto Hlohovec sa lúči s výnimočnou učiteľkou a spisovateľkou Janou Kuzmovou. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

„Janu Štefániu Kuzmovú sme v Hlohovci poznali ako učiteľku, spisovateľku, recitátorku, ženu s veľkým srdcom a umeleckým duchom,“ povedal hovorkyňa.

Jej život

Pochádzala k Kysúc, z obce Raková. Po štúdiách slovenčiny a ruštiny na Slovensku a krátko i v Rusku pôsobila ako učiteľka v Staškove, Rakovej, Čadci aj Bratislave. V rokoch 1994 – 95 žila v Kanade. Od roku 1999 až do dnešných dní učila na Základnej umeleckej škole v Hlohovci, kde viedla literárno-dramatický odbor.

Svojou prácou a literárnou tvorbou prispela k zviditeľneniu školy aj mesta Hlohovec. Pripravila mnoho študentov na stredné a vysoké školy s umeleckým zameraním. Podieľala sa na mnohých školských i mestských kultúrnych podujatiach.

Tvorba

„Napísala sedem samostatných básnických zbierok,“ pripomenula Hrinková Siebenstichová. Ako spisovateľka začínala publikáciou prvých veršov v Novom slove mladých, po časopiseckých začiatkoch prispela básňami aj do zborníkov mladých autorov. Knižne debutovala zbierkou intímnej lyriky V dlaniach úvratí (1984), neskôr jej vyšli zbierky Kde pramením (1988), Aj tak ťa ľúbim (2005), Ja zbieram krásu – sonety na motívy myšlienky F. M. Dostojevského Krása spasí svet (2007), V noci je každá báseň sova. Poetické vnímanie esejí a štúdií o snoch a Dostojevskom (2007), Zrkadlá a zazrkadlia (2010). Jej poslednou knihou veršov je Slovohrad určenou pre deti, ktorá vyšla v roku 2018.

J. Š. Kuzmová je tiež autorkou početných pedagogických, filozoficko-etických štúdií a článkov, esejistickej tvorby a recenzií. Vytvorila učebné texty, ktoré publikovala spolu s I. Lomnickým v knihe „Tvorivé aplikácie etickej výchovy v mimoškolskej činnosti“. Štátnym pedagogickým ústavom bola vymenovaná za členku Ústrednej celoslovenskej predmetovej komisie pre základné umelecké školy – Literárno-dramatického odboru. Bola členkou porôt okresných kôl súťaží v prednese a v literárnej tvorbe.

Ďalšie pracovné úspechy

Bola dvojnásobnou laureátkou v súťaži Chalupkovo Brezno za literárnu tvorbu pre deti a mládež, posilnila spoluprácu školy so Štátnym pedagogickým ústavom, Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre a Úniou žien v Hlohovci. Spolupracovala s mestskou knižnicou aj s občianskym združením Ex Libris Ad Personam.

V roku 2011 bola medzi ocenenými pracovníkmi v oblasti vedy a kultúry Trnavského samosprávneho kraja, ktorým bola udelená Pamätná medaila predsedu TTSK. V roku 2017 získala Cenu primátora mesta Hlohovec v rámci oceňovania výnimočných pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov.

Posledná rozlúčka

Verejnosť sa pri spomienkach na ňu zíde v piatok 28. augusta o 17:00 hod. v Zámockej záhrade v Hlohovci. Pohreb bude v jej rodnej obci Raková v sobotu 29. augusta o 13:00 hod.

Zdroj: Mesto Hlohovec
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM