Klaudia Goncalves Správy Komunálne voľby

Sme lepší ako priemer? Počet voličov, ktorí sa dostavili k urnám v Hlohovci a okolí

Voľby sú za nami a o tom, kto bude viesť mestá a obce najbližšie štyri roky je už rozhodnuté. Koľko oprávnených voličov svoje právo voliť aj využilo sa dozviete v článku.

Ilustračný obrázok k článku Sme lepší ako priemer? Počet voličov, ktorí sa dostavili k urnám v Hlohovci a okolí
Zdroj: TASR

Celoslovenská volebná účasť v komunálnych voľbách bola podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) 48,67 %. Volebná účasť v Trnavskom kraji činila 49,31 %.

V Hlohovskom okrese sa volieb do orgánov samosprávy obcí zapojilo 18 219 voličov, volebná účasť sa vyšplhala na 49,33%, podarilo sa nám tak prekročiť celoslovenský priemer.

A ako je to so samotným mestom Hlohovec?

Podľa ŠÚ SR, v Hlohovci bolo celkovo zapísaných 17 753 voličov. K volebným urnám sa dostavilo 7 700 občanov, odovzdaných obálok však bolo len 7 699, z toho platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľbu starostu 7 632, pre voľby do zastupiteľstva bolo platných hlasov 7 338.

Volebná účasť v meste Hlohovec bola 43,37 %.

V porovnaní so susedným mestom Leopoldov, kde bola volebná účasť 47,28% Hlohovec zaostal takmer o 4%, za celoslovenskou účasťou sme pozadu o viac ako 5%.

V oboch samosprávach si obyvatelia zvolili primátorov, ktorí viedli mesto aj doposiaľ. V Leopoldove zvíťazila Terézia Kavuliaková, ktorá porazila svojich dvoch protikandidátov – získala viac ako dvojnásobný počet hlasov (976) ako druhý kandidát v poradí (444). V Hlohovci po napínavom súboji zvíťazil Miroslav Kollár, od víťazstva delilo druhého kandidáta v poradí Olivera Pestúna len 32 hlasov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM