Erik Bojničan Samospráva

Slovenský unikát v havarijnom stave: Aký bude ďalší osud Empírka?

Empírové divadlo, ktoré bolo postavené začiatkom 19. storočia bol ešte v decembri minulého roku zatvorené. Kontrola z Inšpektorátu práce vyhodnotila stav prevádzky ako nevyhovujúci. Aký bude ďalší osud tejto pamiatky?

Ilustračný obrázok k článku Slovenský unikát v havarijnom stave: Aký bude ďalší osud Empírka?
Zdroj: Dnes24.sk

Empírové divadlo je naozajstným unikátom. Bolo postavené začiatkom 19. storočia vtedajšími majiteľmi zámku Erdődyovcami. Traduje sa, že naše divadlo navštívil aj slávny skladateľ Ludwig van Beethoven, na ktorého počesť stojí pred divadlom jeho busta.

K divadlu v poslednom období pribudlo nové parkovisko, teraz bude musieť mesto vyčleniť peniaze na rekonštrukciu. „Empírko“, ako sa divadlo ľudovo nazýva sa bohužiaľ muselo ešte v decembri minulého roku zatvoriť.

Prečo sa tak stalo a aký je ďalší osud nám priblížila referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy Zuzana Hrinková Siebenstichová, podľa ktorej Empírové divadlo bolo dňa 16. 12. 2014 zatvorené po kontrole Inšpektorátu bezpečnosti práce. „Inšpektori vyhodnotili stav prevádzky ako nevyhovujúci,“ prezradila Hrinková Siebenstichová.

„To, čo dnes prebieha, by sme, podľa viceprimátora mesta Hlohovec Ing. arch. Miloslava Drgoňa mohli skôr nazvať riešením havarijného stavu ako rekonštrukciou,“ vysvetľuje Hrinková Siebenstichová.

Podľa Hrinkovej Siebenstichovej od zatvorenia doteraz boli vymenené elektroinštalácie v časti foyer a chodby a tiež bola realizovaná revízia a výmena dymovodov z kotla.

„Táto výmena bola plánovaná až v priebehu tohto roka, no vzhľadom na stav zariadení, sa musela vykonať okamžite. V roku 2015 nás ešte čaká 2. etapa rekonštrukcie elektroinštalácie, ktorá je v súlade s projektovou dokumentáciou (PD) v sume 48 tisíc €. Podľa PD chceme pokračovať vo výmene výplní otvorov – okná a následne rekonštruovať kúrenie,“ dodala na záver Hrinková Siebenstichová podľa ktorej boli doteraz boli realizované práce za 32 880 €.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM